Украйна спира тока

1
Градовете ограничиха електроснабдяването и употребата на електроенергия
Градовете ограничиха електроснабдяването и употребата на електроенергия Снимка: БГНЕС

Градовете ограничиха електроснабдяването и употребата на електроенергия

В четвъртък украинците изключиха домакинските уреди, увиха се в одеяла, за да се стоплят, и останаха непокорни, тъй като се сблъскаха с първите национални прекъсвания на електрозахранването от началото на войната, отбелязва Reuters, предаде Фокус.

В отговор на исканията на президента и правителството, градовете ограничиха електроснабдяването и употребата на електроенергия, за да могат енергийните компании да ремонтират енергийните съоръжения, засегнати от вълната от руски въздушни удари.

Градове, сред които столицата Киев и Харков в североизточната част на страната, обявиха, че с настъпването на зимата ще ограничат използването на електрически обществен транспорт, като например тролейбуси, и ще намалят честотата на влаковете на метрото.

"Изключихме всички електрически уреди у дома. Към това трябва да се отнасяме много сериозно. Досега не сме използвали отоплителния уред", казва Людмила, 75-годишна жителка на Киев.

"Купихме нови завивки, възглавници, подготвяме се. Не знам какво друго да правя. Не мисля, че можем да купим генератор. Нямам представа как ще се стоплим".

Казва, че е слушала съвети по телевизията как да се стопли и е живяла с надежда.

"Купихме свещи, надяваме се да купим таблетки за гориво. Надявам се, че всичко ще бъде наред", каза тя.

Шестдесетгодишната Олга заяви на автобусна спирка в Киев, че е готова да ходи пеша, ако общественият транспорт бъде спрян заради усилията за пестене на енергия.

"Предполагам, че може да се наложи да ходя пеша. Не е далеч, само една спирка", каза тя.

Проектантът Михайло Холовенко беше поставил свещ в апартамента си в Киев, докато зареждаше телефоните си преди планираните прекъсвания на електрозахранването в града.

"Руснаците нахлуха в страната ни, има много гняв срещу руските лидери и руския народ. Но ние сме готови за прекъсвания. Имаме свещи, имаме заредени захранващи батерии. Украйна е заредена, за да победи", каза той.

От кабинета на президента Володимир Зеленски заявиха в сряда, че използването на електроенергия трябва да бъде сведено до минимум от 7 до 23 ч. и че са възможни временни прекъсвания на електрозахранването, ако това не бъде направено.

Зеленски, който твърди, че въздушните удари са повредили 30 % от електроцентралите в Украйна от 10 октомври насам, призова обществеността да ограничи потреблението на електроенергия във вечерната си реч към нацията в сряда.

ДТЕК, основен доставчик на електроенергия в Киев, заяви на потребителите, че ще направи всичко възможно прекъсванията да не продължат повече от четири часа. Но североизточната област Суми, която граничи с Русия, заяви, че ще остане през целия ден - от 7 до 23 ч. - без вода, електрически транспорт и улично осветление.

"Наблюдаваме спад в потреблението", заяви министърът на енергетиката Герман Халушченко. "Виждаме доброволно намаляване. Но когато то не е достатъчно, сме принудени да въведем принудителни прекъсвания".

От централния град Полтава съобщиха, че полицията ще патрулира, за да проверява дали предприятията изключват осветлението си. На тези, които не са го направили, ще им бъде прекъснато електрозахранването, съобщиха от градския съвет.

Предвид очертаващата се тежка зима, която се очертава да настъпи след инвазията на Русия на 24 февруари, държавният център за прогнозиране на времето даде лъч надежда на украинците.

Той заяви, че тази зима температурите може да са малко по-високи от средните и че вероятността за дълги периоди на много студена зима е "много малка".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    14
    До 12
    Аааа, честито, явно са те включили във водния цикъл и са ти прекарали вода у вас и вутрешна тоалетна. Както гледам може и да е някой трофейна украинска тоалетна, където ватниците така грабят от Русия. Честито, и не забравяй, днес е неделя, ден за къпане, освен в твоя катун да имате друг ден. Между другото, само за твое инфо - 4 поколение русенец съм. Аре - бегом към банята
  • 2
    13
    daskal
    зелен СКИ, спазвайте европейските директиви с едно къпане в седмица и икономия на тока! Какво все хленчиш?! Да, знаем, че си актьор по професия и лъжеш целия свят с илюзиите си, но дай личен пример, хващай шмайзера, покани да воюват рамо до рамо с теб и българофобите/русофобите: ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци, рошен офшорнелиеф, создормон прасе и банкянската тиква!
  • 3
    12
    до 11
    Извинявай, ама ако си чакал демокрацията, че да си създадеш хигиенни навици, то останалите и през соца се къпехме често.:) Прочие, научи се да пишеш грамотно, не си в катуна, а вече си гражданин.:)
  • 0
    11
    До 10 - ДАСКАЛ
    Ей, даскале, напомни ми утре - неделята да ти честитя банята. Или ти нещо си се объркал и си се изкъпал един ден по-рано. Вие дето така жално виете за Империята на злото забравихте как едно време беше пието човек да се къпи 1 път седмично и много бързо свикнахте с благините на демокрацията, вкл. и хигиената
  • -1
    10
    daskal
    зелен СКИ, спазвайте европейските директиви с едно къпане в седмица и икономия на тока! Какво все хленчиш?! Да, знаем, че си актьор по професия и лъжеш целия свят с излюзиите си, но дай личен пример, хващай шмайзера, покани да воюват рамо до рамо с теб и българофобите/русофобите: ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци, рошен офшорнелиеф, создормон прасе и банкянската тиква!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари