Украйна поиска защитна мисия на ООН за Чернобил

0
Ирина Верешчук: Безотговорните действия на руската армия представляват сериозна заплаха не само за Украйна, но и за още стотици милиони европейци
Ирина Верешчук: Безотговорните действия на руската армия представляват сериозна заплаха не само за Украйна, но и за още стотици милиони европейци Снимка: iStock / Getty Images

Украйна призова Съвета за сигурност на ООН да обяви специална зона за сигурност за Чернобилската АЕЦ, предаде ДПА.

Според украинския вицепремиер Ирина Верешчук контролът над района трябва да бъде поет от специална мисия на ООН, посочва вестник "Украинска правда".

"Що се отнася до ядрената безопасност, безотговорните и непрофесионални действия на руската армия представляват сериозна заплаха не само за Украйна, но и за още стотици милиони европейци", каза тя. "Затова призоваваме Съвета за сигурност на ООН да вземе своевременни мерки за демилитаризация на зоната на отчуждение около Чернобилската АЕЦ и да разположи специална мисия на Обединените нации."

Това по думите на Верешчук ще намали риска от нова злополука в Чернобил, причинена от руските окупационни войски.

Тя заяви, че руските сили складират големи количества боеприпаси в района на реактора, и добави, че в района около него са избухнали големи горски и храстови пожари, които могат доведат до сериозни последствия.

Руските войски възпрепятстват усилията да бъдат потушени пожарите и в резултат от тях до въздуха могат да достигнат радиоактивни частици, които после да бъдат разнесени от вятъра, заяви Верешчук.

Ден по-рано украинското министерство на околната среда регистрира общо 31 огнища на пожари на територията на Чернобил.

Територията на електроцентралата е под руски контрол от около месец. След опустошителната ядрена авария в Чернобил през 1986 г. над разрушения реактор беше построен голям купол. Там и до днес се складира радиоактивен отпадък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари