Украинските власти съобщиха за нови пожари в района на Чернобил

0
Украйна призовава за „демилитаризация“ на зоната
Украйна призовава за „демилитаризация“ на зоната

Нови пожари са избухнали в района на атомната електроцентрала в Чернобил, окупиран от руски сили, съобщиха украинските власти

 Те призоваха за "демилитаризация" на сектора под егидата на ООН, информира Actualno.com, позовавайки се на БГНЕС.

„В зоната на изключване започнаха масови пожари, които могат да имат много сериозни последици“, написа украинският вицепремиер Ирина Верешчук в профила си в Telegram.

„Въпреки това, сега е невъзможно да се контролират и гасят напълно пожарите поради превземането на зоната на изключване от окупационните руски сили“, добави тя.

„Затова настояваме Съветът за сигурност на ООН да предприеме незабавни действия за демилитаризиране на зоната на изключване на Чернобил“, продължи Верешчук.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че ситуацията със сигурността в украинските атомни електроцентрали остава непроменена. Миналата седмица тя прецени, че горските пожари около Чернобил не представляват сериозен риск от радиоактивно замърсяване.

От 9 март МААЕ престана да получава оперативни данни от Чернобил. Тя се обезпокои от липсата на ротация на персонала в централата от 20 март.

Реактор номер 4 на централата експлодира през 1986 г., причинявайки най-тежката гражданска ядрена катастрофа в историята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари