Училищният стол в Спортното училище отваря утре с нови стандарти за хранене

2
Директорът на училището се оплаква, че в столът дори сол и оцет не слагат в храните и учениците си купуват нездравословни храни от заведенията навън
Директорът на училището се оплаква, че в столът дори сол и оцет не слагат в храните и учениците си купуват нездравословни храни от заведенията навън Видео: БНТ

В училищата и детските градини вече ще се предлагат само храни, в които са вложени краве масло, зехтин и слънчогледово олио по браншови стандарт.

На 3 ноември изтича едногодишният гратисен период, даден на обектите за хранене да преминат към новите изисквания, заявиха от Агенцията по безопасност на храните.

До 5 хиляди лева ще бъде глобата за търговци, които не изпълнят изискванията на наредбата за качеството на продуктите. Проверките на самите храни ще стартират седмица преди началото на учебната година, когато ще започне зареждането на обектите. В момента инспекторите от Агенцията следят състоянието на кухните и помещенията за хранене.

От Агенцията по храните признават, че основен проблем са павилионите около училищата, които продават вредни за децата храни. След 15 септември започват и там проверки.

Екипът ни в Русе провери как ще бъде ограничена продажбата на вредни за децата, съобщи БНТ.

В спортното училище „Майор Атанас Узунов” в Русе учебната година започва утре и в този стол ще започнат да се хранят по 150-200 младежи на ден.

При нас е забранено да се дава дори сол и оцет в храната. Бягат вземат си, вместо да яде за 20-30 стотинки отива дава лев и 50 навънка, с майонезите, кетчупите, мазнините. А ние не можем да ги спрем”, каза Борис Цветанов – директор на Спортно училище „Майор Атанас Узунов” – Русе.

Училищните лавки се проверяват по-рядко.

„Един път годишно е в тези обекти, където се предлагат пакетирани храни, до три пъти годишно за училищни столове. Разпоредбите на тази наредба не се прилагат за храните в търговски обекти извън територията на училищата”, каза Адриан Райков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните.

За този уличен павилион на ъгъла между няколко училища обаче важат само суровите закони на бизнеса. Вилдан Лютвиева прави мекици. Признава, че в някои от храните има „нездравословни” мазнини.

Маргарина използваме за сандвичи. Много обичат картофи пържени, на всяко нещо, отгоре картофи, картофи. Повечето на бургери и отгоре оливат, оливат, кетчупа майонезата. В чудо съм се видяла“, каза Вилдан Лютвиева.

Чудо по-скоро би било децата сами да се подложат на здравословен режим, след като пропуските в закона им осигуряват лесен достъп до любимите вредни храни.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари