Шест храни за здрави бъбреци през зимата

0
И една лесна за приготвяне напитка
И една лесна за приготвяне напитка Снимка: iStock

И една лесна за приготвяне напитка

Когато става въпрос за здравословно хранене, изборът на храни, насърчаващи здравето на бъбреците, обикновено не е сред приоритетите на голяма част от хората. Но има някои храни, които всъщност са най-добрата превантивна мярка за избягване на бъбречни заболявания.

Диетологът д-р Шилпа Аурора съветват приемът на натрий да се ограничи до възможно най-малки количества.

Това означава да се консумират по-малко преработени продукти, тъй като те са с много високо съдържание на сол и трансмазнини, обяснява Actualno.

Освен това филтрирането на фосфора също затруднява функцията на бъбреците, така че се препоръчва да се консумират по-малко храни, в които той се съдържа.

Ето кои са храните, които задължително трябва да присъстват в диетата ви за здрави бъбреци, най-вече през зимата.

1. Ябълки

Високото съдържание на пектин в ябълките помага за намаляване на рисковите фактори, свързани с увреждане на бъбреците.

2. Цитрусови плодове

Ако искате да поддържате бъбреците си здрави, запомнете, че колкото повече витамин С приемате, толкова по-добре. Цитрусовите плодове като портокали и лимони съдържат този жизненоважен витамин в изобилие. Ежедневната консумация на разреден лимонов сок намалява цели 3 пъти риска от образуване на камъни в бъбреците.

3. Зеле

Зелето е зеленчук с ниско съдържание на натрий, което го прави чудесна опция за предотвратяване на бъбречни заболявания. То също така съдържа редица полезни съединения и витамини, които допринасят за цялостното благосъстояние. Най-добре е да го консумирате леко задушено, за да се запазят всички полезни вещества в него.

4. Сладък картоф

Количеството витамини и минерали, намиращи се в сладкия картоф, не е за пренебрегване. Освен това той изобилства от фибри, които се разграждат бавно и са идеалната опция за намаляване на теглото.

5. Кейл

Зеленолистните зеленчуци задължително трябва да присъстват в диетата за по-добро здраве на бъбреците.

Кейлът е една от суперхраните с високо съдържание на витамини и минерали, които насърчават бъбречната функция.

6. Карфиол

Карфиолът съдържа витамин С, фолиева киселина и фибри в изобилие. Може да го ядете сварен или дори суров, за да извлечете максимални ползи за здравето на бъбреците.

Диетологът Шилпа Аурора препоръчва консумацията на богата на вода храна като целина и краставици, които са задължителни за здравето на бъбреците.

Ето и една лесна за приготвяне напитка.

Смесете две краставици и сок от 1/2 лимон в блендер. Добавете щипка черна сол и консумирайте.

Важно: Тази статия предоставя само обща информация, която по никакъв начин не може да замести квалифицираното медицинско мнение. Винаги се консултирайте с лекар или със съответния специалист, ако страдате от някакво заболяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари