Ученик откри високи нива на кадмий в река Дунав

3

Кадмият е бавна отрова, която се поглъща от речните обитатели, а впоследствие и от човека и се натрупва в организма

Мурад от 12-А клас ЕГ "Пейо Яворов" се завърна със златен медал от 20-ото, юбилейно, Национално състезание по природни науки и екология, провело се в Копривщица миналата седмица.

В съревнованието пред 10-членното жури от СУ "Св. Климент Охридски" са представени 43 проекта на ученици от цялата страна.

Мурад участва със своята разработка "Изследване на качеството на водата и седиментите в силистренския сектор на река Дунав". Целта на проекта е да установи нивата на концентрация на тежките метали във водата, като за реализирането му ученикът е ползвал съдействие, методиката и апаратура на Института по обща и неорганична химия и на Геологическия институт към БАН.

Изследването е установило, че засега не се наблюдават застрашителни концентрации на тежки метали в силистренския сегмент на река Дунав, но повод за безпокойство по думите на Мурад са засечените високи нива на кадмий.

Кадмият е бавна отрова, която се поглъща от речните обитатели, а впоследствие и от човека и се натрупва в организма, поясни младият изследовател, според когото сред причините за появата на кадмия във водата са не толкова промишлените или битовите замърсители, колкото торовете от ЕС.

Самото състезание е протекло в два кръга – постерна част и презентативна, като в рамките на постерната част Мурад е представил инсталация за разширена реалност, на която е изобразен силистренският сегмент на река Дунав, както и 360-градусов клип, от който, снабдена с очила за виртуална реалност, аудиторията е имала възможността да се запознае с процеса по взимане на пробите от сладководния басейн.

Следващата седмица Мурад ще представи проекта си и на националната научна сесия на Ученическия институт към БАН, но за любопитните яворовци подобна презентация ще бъде организирана скоро и в училище.

Освен златен медал с блестящото си представяне дванадесетокласникът от Езикова гимназия си гарантира и място в специалност "Химия и биология" в СУ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    Менделеев
    След време когато Cd(Кадмия) промени агрегатното си състояние и най-накрая се втърди, щем не щем, ще влезем и в Шенген!
  • 1
    11
    До гост
    И съм пил и съм си готвил с дунавска вода и още съм жив..
  • 2
    10
    Dunav
    За кадмия казах че просто сега се е намерил кой да го намери... сигурно го има от 300 години както и още кой знае какво от менделеевата таблица .. не казвам че е чист дунава а че от година на година става все по чист боклуците за които говориш преди бяха в пъти повече реката си сменяше цветовете ежедневно не можеше да извадиш кофа вода от дунава без лайна буквално и с цветовете на дъгата отгоре а сега е мнооого по добре
  • 1
    9
    Гост
    До 7: Я го питай, като му се вижда чиста водата, смее ли да изпие една чаша от нея?
  • 1
    8
    Гост
    По време на лошият комунизъм, когато нямахме право на мнение, а да протестираме пък въобще, в Русе имаше грандиозни протести срещу румънските замърсители. Лично съм участвал в един от тях, на който пяха български изпълнители на кръговото, на Дунав мост. Имено от тук тръгна демократичният преход на България. А сега, при всичките миризми с които ни задушават ежедневно, трябвало да свикваме в името на инвестициите за града.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари