Ученик от Механото в Русе с оферта за работа в Германия

1
20 русенски ученици са били на стаж в Германия, а Седат Захиров е получил и предложение за работа
20 русенски ученици са били на стаж в Германия, а Седат Захиров е получил и предложение за работа

От триседмична практика в германския град  Лудвигсхафен се завърнаха ученици от русенската ПГ по механотехника „Юрий Гагарин“.

Престоят и обучението там се финансира от програма "Еразъм+" по спечелен от гимназията проект "Мобилност на ученици за провеждане на учебна практика в Германия", пише Бряг.

Двадесетте русенски ученици от 10 и 11 клас са разпределени на работни групи в 6 фирми. Бъдещите енергетици и автомонтьори са натрупали професионален опит в сферите на съвременните възобновяеми енергийни източници и диагностиката, техническото обслужване и ремонта на автомобилитe.        

В края на практиката младите енергетици и автомонтьори  са получили похвали и скромни подаръци от работодателите си за положените усилия, труд и креативност. 

За това разказа след завръщането си директорката на професионалната гимназия Нина Димитрова. Тя сподели още: "В автомобилните сервизи младежите се докоснаха до най-новото в съвременното автомобилостроене, успяха да покажат сръчност, майсторство и знания, придобити по време на обучението си. Освен похвали и награди, ученикът Седат Захиров получи и предложение за работа след приключване на образованието си".

         Директорката Нина Димитрова е била на тридневна визита за спазване на договореностите по проекта, подписан през м. април, а учениците са придружавани през цялото време от двама свои преподаватели. Всичко това е част от мониторинга  на програмата.

Благодарение на проекта, учениците се научават да оценяват знанията, уменията си и какви пропуски трябва да попълнят в оставащата година от професионалното им образование.

При връчване на сертификатите, партньорът "IUVENTAS" Betreuungseinrichtung für Modellprojekte е изказал искрено задоволство от проведената практика на българската група. Нещо повече, той е дал висока оценка за трудолюбието, вниманието при усвояване на новостите в сравнение с немските ученици. Оценка, с която русенчетата се гордеят много.

За този стаж средношколците се подготвят близо шест месеца, като в това време посещават интензивни курсове по английски език с професионална насоченост, културно-историческа и професионална подготовка.

Освен натоварения работeн график, нашите момчета имали и богата културна програма, осигурена от немската страна.

Всяка събота е била посветена на екскурзии, свързани със забележителностите на града домакин и на други градове в Германия и Франция. В Манхайм са посетили Техническия университет и Водната кула. Палменгартен,

Къщата  на Гьоте, Кулата Майн са предизвикали интереса им във Франкфурт, а в Страсбург са разгледали уникалната средновековна архитектура и една от най-високите сгради в света - катедралата "Нотър дам дьо Страсбург" с известния астрономически часовник.

Немската дисциплина, професионалните умения, получени там, и докосването до живота на европейските страни мотивират учениците. Дотолкова, че в специалностите "енергетика" и "автомонтьор" те нямат отсъствия от часовете в училище през годината, сподели Нина Димитрова.

За следващата година предстои друга група от 20 ученика да заминат на практика в гр. Дрезден, Германия, по нов проект, спечелен от гимназията, финансиран от програма Еразъм+.

Проектът ще помогне на младежите да изградят основни работни навици, да придобият практически опит в избраната професия.

Източник: Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари