Учението на НАТО у нас

0

На територията на България преминават стотици бойни машини за учението на НАТО "NOBLE JUMP-2017".

Учението се провежда на територията на Румъния, България и Гърция и в него взимат участие повече от 4 000 военнослужещи и 500 единици бойна техника от страни-членки на НАТО. Учението тества концепцията за използване на Силите с много висока степен на готовност на НАТО (VJTF), пише Факти.бг.

През Граничния пункт "Капитан Петко войвода" у нас са влезли 280 британски военни и 170 единици военна и спомагателна техника. Те спряха на пистата край ямболското село Тенево и ще останат на полигона в Ново село, преди да продължат към границата с Румъния. В рамките на същото учение на 2 и 3 юни през страната ни ще преминат испански и албански военнослужещи с висока степен на готовност.

"Нашата армия не участва пряко в това учение, но за първи път българските въоръжени сили ще тестват способностите си за логистична поддръжка на формирования от силите на НАТО от такъв голям мащаб", посочи вицеадмирал Емил Ефтимов.

"Учението е много важно за НАТО, то демонстрира нашата способност за бързо развръщане на силите с много голяма степен на готовност от бази, разположени на различни места в Европа, до там, където това е необходимо".

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари