Учени установиха как токсичните протеини се натрупват в мозъка при болестта на Алцхаймер

1
Изследователите се фокусират върху по-често срещания тип на болестта - спорадична форма на Алцхаймер
Изследователите се фокусират върху по-често срещания тип на болестта - спорадична форма на Алцхаймер

Изследователите се фокусират върху по-често срещания тип на болестта - спорадична форма на Алцхаймер

Израелски, холандски и шотландски изследователи откриха как токсичните протеини, които участват в развитието на болестта на Алцхаймер, се натрупват в мозъка, се казва в съобщение на Израелския технологичен институт (Технион), публикувано във вторник, информира БТА.

В изследването, публикувано в списание „Нейчър комюникейшънс“, изследователите се фокусират върху по-често срещания тип на болестта - спорадична форма на Алцхаймер, която не се причинява от генетични мутации, както при по-рядката наследствена разновидност на Алцхаймер.

За разлика от наследствената болест на Алцхаймер, при която механизмът на натрупване е ясен поради очевидната връзка между мутациите и протеините, при спорадичната болест на Алцхаймер досега не бе известен спусъкът за натрупване на вредни протеини.

Настоящото проучване установи, че натрупването на протеини при спорадичната болест на Алцхаймер се дължи на нарушаване на механизма за разграждане и изчистване на протеини, известен също като системата убиквитин-протеазоми.

Системата действа по следния начин: белтъците в клетката се маркират за разграждане, чрез ковалентно прикачване на молекули убиквитин, които образуват верига. Последната е сигнал за взаимодействие с протеазомата (белтъчния комплекс) и прицелният белтък се подлага на разграждане.

Използвайки 3D модел на човешки невронни клетъчни култури, екипът установява, че увреждането на убиквитиновата система води до натрупване на токсични протеини дори в здрава тъкан, имитирайки типичната патология на Алцхаймер.

След това изследователите създават РНК молекула, пригодена за селективно заглушаване на един от елементите в дефектната убиквитинова система, което води до подобряване на патологията в техния експериментален модел.

Те предполагат, че тази РНК молекула, насочена към идентифицирания от тях компонент, може да послужи като прототип за разработване на ефективно лечение на спорадичната болест на Алцхаймер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари