Учени откриха протеин, който може да разкрие бъдещи лечения на невродегенеративни заболявания

1
Изследователският екип хвърля нова светлина върху регенерацията в нервната система и открива възможности за борба с болести като Алцхаймер, Паркинсон и Амиотрофична латерална склероза
Изследователският екип хвърля нова светлина върху регенерацията в нервната система и открива възможности за борба с болести като Алцхаймер, Паркинсон и Амиотрофична латерална склероза

Изследователският екип хвърля нова светлина върху регенерацията в нервната система и открива възможности за борба с болести като Алцхаймер, Паркинсон и Амиотрофична латерална склероза

Израелски учени са идентифицирали протеин, който потенциално може да доведе до лечение на невродегенеративни заболявания, като улесни възстановяването на нервните клетки в периферната нервна система, съобщи израелската агенция ТПС, цитирана от БТА.

Случайното откритие на екип от изследователи от Научния институт "Вайцман" хвърля нова светлина върху регенерацията в нервната система и открива възможности за борба с болести като Алцхаймер, Паркинсон и Амиотрофична латерална склероза (АЛС), които дълго време оставаха нелечими.

Регенерацията е по-известна сред някои видове гущери, саламандри и жаби - както и други животни - чиито опашки или крайници могат да израснат отново, ако са откъснати.

Периферната нервна система, отговорна за свързването на главния и гръбначния мозък с други органи, притежава забележителната способност да регенерира увредени нервни клетки. За разлика от тях централната нервна система, включваща главния и гръбначния мозък, има ограничени възможности за регенерация, което води до необратимостта и нелечимостта на невродегенеративните заболявания.

Досега учените се фокусираха върху това да разберат защо периферната нервна система може да се регенерира толкова ефективно.

РТВР1, протеин, за който се знае, че рязко намалява при диференцирането на ембрионалните клетки в нервни клетки на възрастни, е обект на интерес в регенеративните изследвания. Предишни изследвания имаха за цел да възпроизведат този процес в неневронни клетки, като намалят нивата на РТВР1, с надеждата да се генерират нови неврони в мозъците на хора с невродегенеративни заболявания.

Скорошно проучване, ръководено от д-р Стефани Албер и докторанта Пиерлуиджи Ди Матео в лабораторията на проф. Майк Файнзилбер в института "Вайцман" в Реховот, обаче разкри, че РТВР1 не се ограничава само до ембрионалните клетки. Изненадващо, той се експресира и във възрастни неврони на периферната нервна система, което е предизвикателство за общоприетите схващания.

Откритията на екипа са публикувани наскоро в рецензираното издание "Сайънс адвансес".

Изследването, първоначално насочено към разбиране на регулацията на KPNB1, протеин, отговорен за предаването на информация в невроните, се натъква на присъствието на РТВР1 във възрастните клетки.

Според изследователите KPNB1 служи за транспортиране на информация от далечните части на неврона до ядрото, където се инициират сигналите за регенерация. РТВР1 се свързва ефективно с информационните РНК молекули, които носят инструкции, за да може информацията и сигналите да бъдат предавани.

За да определят влиянието на РТВР1 върху функцията и регенерацията на невроните, изследователите проучват реакцията на невроните към наранявания. Те забелязват, че нивата на РТВР1 в клетките се увеличават три дни след нараняването и достигат своя връх след една седмица. Едновременно с това нервните клетки започват да се възстановяват. Секвенирането на РНК молекулите, свързани с РТВР1, разкрива взаимодействието му не само с KPNB1, но и с молекулите на РНК, кодиращи други протеини, които са от решаващо значение за регенерацията на нервните клетки, като например RHOA, важен регулатор на клетъчния растеж.

За да изследват допълнително ролята на РТВР1 във възрастните клетки, учените заглушават проявлението му чрез генно инженерство. Тази манипулация доведе до намалена регенерация на нервните клетки, отговорни за предаването на усещанията за болка в периферната нервна система.

По данни на Световната здравна организация 55 милиона души страдат от деменция, най-вече вследствие на болестта на Алцхаймер, което я прави най-разпространеното невродегенеративно заболяване. На следващо място по честота е болестта на Паркинсон - 8,5 млн. души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари