Китайски учени лекуват Алцхаймер с нов наномедикамент

0
Медикаментът е предназначен специално за жени, страдащи от болестта
Медикаментът е предназначен специално за жени, страдащи от болестта

За основа лекарството ползва растителен естроген и глициретинова киселина

Китайски изследователи са разработили наномедикамент, предназначен специално за жени с болестта на Алцхаймер, съобщава Синхуа, цитирана от БТА.

Изследователски екип от Факултета по биология и Общата болница към Медицинския университет Тянцзин е разработил наномедикамента, а резултатите са публикувани в сп. "Нано Тудей" (Nano Today).

Болестта на Алцхаймер е често срещано невродегенеративно заболяване, което се характеризира с прогресивно влошаване на паметта и когнитивните функции. Проучванията показват, че жените са изложени на по-голям риск от развитие на болестта на Алцхаймер в сравнение с мъжете.

Също така има забележителна разлика между половете при развитието на болестта на Алцхаймер, като процентът на развитие на болестта и смъртността са два до три пъти по-високи сред жените.

Изследванията показват, че значителното намаляване на нивата на естроген при жените след менопаузата може да е причина за по-големия риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Естрогенът играе жизненоважна роля в опазването на женската централна нервна система, като насърчава растежа и диференциацията на невроните и поддържа хомеостазата на мозъчния окислител чрез свързване със специфични рецептори. След като жените навлязат в менопаузата, продължителният недостиг на естроген предизвиква невродегенерация и задълбочава влошаването на когнитивните способности.

Изследователският екип е разработил многофункционално наномедикаментозно лекарство, използващо растителен естроген и глициретинова киселина за целенасочено лечение на болестта на Алцхаймер при жени в постменопауза. Наномедикаментът е способен да активира невропротективни сигнални пътища, медиирани от специфични естрогенни рецептори, като по този начин подобрява когнитивните функции, засегнати от естрогенен дефицит.

Сега изследователският екип прави скрининг на по-прецизни наномедикаменти за предклинични изследвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари