Учени създадоха светеща черна дупка в лаборатория

0
Целта на лабораторната симулация е да се провери теория на Стивън Хокинг
Целта на лабораторната симулация е да се провери теория на Стивън Хокинг

Целта на лабораторната симулация е да се провери теория на Стивън Хокинг

Екип от физици от Амстердамския университет в Холандия симулираха хоризонта на събитията на черна дупка в лаборатория. Наблюдаваха еквивалента на неуловима форма на излъчване, която за първи път бе описана в теория на Стивън Хокинг, обяснява доклад на Science Alert, пише KALDATA.

 

Новото откритие може да помогне на научната общност да разработи изцяло нова теория, която да съчетае общата теория на относителността с принципите на квантовата механика.

Радиация на Хокинг

Изследователите са използвали еднопосочна верига от атоми, за да симулират хоризонта на събитията на черна дупка в лабораторни условия. Полученото, в резултат на това лъчение на Хокинг, се прояви като видимо сияние. В теорията на Хокинг става въпрос за частици, създадени от смущения в квантовите флуктуации, причинени от разкъсването на пространство-времето от черната дупка.

Някои учени смятат, че лъчението на Хокинг може да помогне за преодоляване на пропастта между общата теория на относителността и квантовата механика. Това е необходимо, защото се проявяват напълно различни принципи от това, което виждаме в наблюдаваната вселена, макар и в микромащаб.

Една от основните амбиции в живота на Стивън Хокинг е да работи за създаването на единна теория на квантовата гравитация. Той мечтае да обедини двете непримирими теории. Следователно тя да може да се прилага универсално.

Хоризонтът на събитията на една черна дупка е областта, в която не може да излезе светлина или материя. Това, което се случва отвъд тази точка, съществува само на теория. В част от различните прочити се предполага, че някои черни дупки могат да бъдат червееви дупки, които осигуряват преки пътища до отдалечени региони на Вселената.

Симулиране на хоризонта на събитията

През 1974 г. Стивън Хокинг предполага, че прекъсванията на квантовите флуктуации в хоризонта на събитията освобождават вид излъчване, много подобно на топлинното излъчване.

Проблемът е, че това излъчване вероятно е твърде слабо, за да бъде засечено от Земята.

Ето къде се появява симулираната черна дупка. Групата учени специално си поставя за цел да анализира свойствата на лъчението на Хокинг, като създаде негов аналог в лаборатория.

Това не е първият път, в който учени симулират черна дупка в лаборатория, но учените от Нидерландия са успели да видят сияние в симулирания от тях хоризонт на събитията.

Разбира се, когато са били изпълнени определени условия.

Тяхната едноизмерна верига от атоми по същество позволява на електроните да „скачат“ от една позиция на друга. Те са успели да променят лекотата, с която може да се осъществи прескачането, създавайки вид хоризонт на събитията, който се намесва във вълновата природа на електроните.

Според учените това е довело до повишаване на температурата, което съответства на теоретичните очаквания, но само когато част от веригата от атоми се е разпространила извън хоризонта на събитията. Те предполагат, че това би могло да означава, че заплитането на частиците на хоризонта на събитията може да е това, което генерира Хокинг радиацията.

Моделът на изследователите дава възможност да се изследва лъчението на Хокинг както никога досега. Това приближава научната общност към изпълнението на желанието на Стивън Хокинг да съчетае веднъж завинаги общата теория на относителността и квантовата механика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари