Гласът на Стивън Хокинг "полетя" към черна дупка в Космоса

0
Записът е изпратен в Космоса по същото време, в което прахът му беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон
Записът е изпратен в Космоса по същото време, в което прахът му беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон Видео: Dailymotion

Думи на Стивън Хокинг, взети от негова реч, в която призовава хората „да работят заедно, за да спасят планетата”, бяха изпратени под формата на радиосигнал към черна дупка, съобщиха световните агенции.

Записът на гласа на Стивън Хокинг беше изпратен в Космоса, точно когато прахът му беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

Идеята е по молба на семейството на Стивън Хокинг и фондацията на негово име. Сигналът е насочен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00 от параболична антена близо до Мадрид. 

Тази черна дупка е открита през 1975 г. Тя е на 3500 светлинни години от Земята. Когато сигналът достигне до нея, ще бъде „много, много слаб”.

Дъщерята на професор Хокинг Люси каза, че посланието е красив символичен жест, чрез който се осъществява връзка между присъствието на баща ѝ на планетата Земя, желанието му да полети в Космоса и изследванията му на Вселената. „Това е послание на мира и надеждата, на единството и необходимостта да живеем заедно на тази планета”, каза тя.

В записа гръцкият композитор Вангелис е включил синтезирания глас на Стивън Хокинг в свое ново произведение. Той продължава малко повече от шест минути, от които половината са изпълнени от гласа на учения. Записът е кодиран в стандартен формат в бинарни данни.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари