Учени създадоха плат с праг на топене на нивото на метал

0
Получената цветна тъкан издържа на температури от -80 °С до +540 °С без да губи основните си качества
Получената цветна тъкан издържа на температури от -80 °С до +540 °С без да губи основните си качества

Получената цветна тъкан издържа на температури от -80 °С до +540 °С без да губи основните си качества

Руски учени от Държавния университет по индустриални технологии и дизайн в Санкт Петербург създадоха тъкан, която съчетава огнеустойчивост, хидрофобност и устойчивост на масла и бактерии. Поради възможността за боядисване, тъканта може да се използва не само в промишлеността, но и в ежедневието - например за производството на различни дрехи и принадлежности, пише Факти.бг.

Тъканта се състои от мета-арамидни влакна - в сурово състояние те могат да издържат на температури до 450 °С, но не са способни на пигментация. Служителите на SPbGUPTD експериментират с топлоустойчиви багрила (размер на частиците до 1 μm), добавяйки ги към полимерен разтвор в определена концентрация и това даде цвят от средни и тъмни тонове, устойчиви на течност, триене и светлина. Получената цветна тъкан издържа на температури от -80 °С до +540 °С, без да губи основните си качества.

Технологията вече премина етапа на тестване и започна да се въвежда в местни предприятия, занимаващи се с производство на работно облекло, незапалими мебелни тъкани и подови настилки, както и безопасни материали за вътрешна декорация на превозни средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари