Учени: Погледнете езика си и ще разберете дали имате проблеми със сърцето

0
Микроорганизмите на езика могат да помогнат за диагностициране на сърдечна недостатъчност
Микроорганизмите на езика могат да помогнат за диагностициране на сърдечна недостатъчност

Микроорганизмите на езика могат да помогнат за диагностициране на сърдечна недостатъчност

Състоянието на езика може да издаде много за нашето здраве, включително и за състоянието на сърцето ни. Как езикът издава проблеми със сърцето?

Микроорганизмите на езика могат да помогнат за диагностициране на сърдечна недостатъчност, според изследване, представено от HFA Discoveries, научната платформа на Европейското дружество по кардиология (ESC), съобщава Actualno.com.

Езикът на пациентите с хронична сърдечна недостатъчност изглежда напълно различен от този на здравите хора“, каза авторът на изследването д-р Тиянху Юан от болница № 1 на университета по китайска медицина в Гуанджоу.

„Нормално е езикът да е бледочервен с бледобял налеп. Пациентите със сърдечна недостатъчност имат по-червен език с жълто покритие и външният вид се променя с напредването на заболяването. Нашето проучване показа, че съставът, количеството и доминиращите бактерии в езика се различават при пациенти със сърдечна недостатъчност и здрави индивиди", споделя ученият.

Това проучване изследва състава на микробиома на езика при участници със и без хронична сърдечна недостатъчност. Проучването включва 42 хоспитализирани пациенти с хронична сърдечна недостатъчност и 28 здрави пациенти. Никой от участниците не е имал заболяване на устата, езика или зъбите, както и не е имал инфекция на горните дихателни пътища.

Учените са установили, че пациентите със сърдечна недостатъчност имат същите видове микроорганизми в покритието на езика. Здравите хора са имали същите микроби. Но не се наблюдава припокриване на бактериалното съдържание между двете групи.

"Имаше тенденция към намаляване на нивото на еубактериите и солобактериите с прогресивна сърдечна недостатъчност. Необходими са повече изследвания, но нашите резултати предполагат, че лесните за получаване езикови микроби могат да помогнат при мащабен скрининг, диагностика и дългосрочно наблюдение на сърдечна недостатъчност, споделя експертът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари