Лошият дъх може да е сигнал за сериозни заболявания

0
Ако сте забелязали, че зловонието от устата ви не минава със сутрешното измиване на зъбите, тогава може да се дължи на едно от тези заболявания
Ако сте забелязали, че зловонието от устата ви не минава със сутрешното измиване на зъбите, тогава може да се дължи на едно от тези заболявания

Повечето хора се събуждат всяка сутрин с неособено приятен дъх, който изчезва след измиването на зъбите.

Но ако забележите, че имате халитоза, както е медицинското наименование на това, през целия ден и не е причинена от ядене на чесън, лук или тютюнопушене, тя може да бъде свързана със здравословно състояние.

Гниенето на зъбите и заболяванията на венците са сред най-честите причини за лош дъх. Те обаче не са единствените източници на лош дъх. Ако сте забелязали, че зловонието от устата ви не минава със сутрешното измиване на зъбите, тогава може да се дължи на едно от тези заболявания.

1. Респираторни проблеми

Белодробните инфекции като пневмония, бронхит или грип, причиняват слуз и бактерии, които се натрупват в белите дробове и дихателните пътища, създавайки миризма, подобна на гниене. Сухота в устата от астма може да предизвика лош дъх.

2. Сърдечна недостатъчност

Пациентите със сърдечна недостатъчност имат специфичен дъх, в който се долавя ароматът на ацетон.

3. Рак

Има нови тестове, специално проектирани да проверяват дъха за признаци на карцином на белите дробове, на гърдата или на стомаха, тъй като тялото при тези заболявания отделя химикали, които може да бъдат открити чрез такива тестове.

4. Диабет

Сладък или захарен дъх, който напомня на остатъчния вкус от плодовете, може да бъде показателен признак на диабет.

5. Сливици

Понякога хранителни частици или слуз може да се задържат за сливиците и се образуват „камъни“ върху тези органи. Това са гнойни налепи, които сдобиват устната кухина с гниеща миризма. Тонзилолитите, както е другото име на това състояние, обикновено се появяват със симптоми като треска, възпалено гърло, подути лимфни възли на врата или главоболие.

6. Запушване на синусите

Бактериите и други микроби се натрупват в носните кухини и отделят миризми, които биха могли да миришат на "развалено сирене".

7. Увреждане на бъбреците

Рибната миризма, идващи от устата, обикновено е свързана с бъбречни заболявания. При някои хора дъхът може да мирише повече на амоняк.

8. Хранителни проблеми

Всички нередности в храносмилателната система като Болестта на Крон, проблеми с червата или киселинен рефлукс може да доведат до дъх, наподобяващ екскременти.

9. Чернодробно заболяване

Проблеми с черния дроб могат да доведат до плесенясал мирис в устата. Ако става дума за цироза, дъхът може да е с ухание на развалено яйце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари