Учени откриха причината за загубата на обоняние при дълъг Ковид-19

0
Изследователите дават обяснение на досаден проблем, който измъчва милиони хора, които не са се възстановили напълно обонянието си след преболедуване
Изследователите дават обяснение на досаден проблем, който измъчва милиони хора, които не са се възстановили напълно обонянието си след преболедуване Снимка: АП

Изследователите дават обяснение на досаден проблем, който измъчва милиони хора, които не са се възстановили напълно обонянието си след преболедуване

Американски учени установиха причината за загубата на обоняние при инфектирани с КОВИД-19, съобщи електронното издание "Юрикалърт", предаде БТА.

Преболедувалите не успяват да възстановят сетивата си заради продължаваща имунна атака върху отговарящите за възприемането на миризмите нервни клетки и намаляването на техния брой, установиха специалисти от университета "Дюк" в щата Северна Каролина.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието "Сайънс транслейшънъл медсин".

Изследователите дават обяснение на досаден проблем, който измъчва милиони хора, които не са възстановили напълно обонянието си след преболедуване от КОВИД-19.

Макар да се фокусира върху загубата на обоняние, проучването хвърля светлина и върху възможните основни причини за други продължителни симптоми на новия коронавирус - обща умора, задух и мозъчна мъгла, които може да са предизвикани от подобни биологични механизми.

"Един от първите симптоми, които обикновено се свързват с инфектиране с КОВИД-19, е загубата на обоняние", казва водещият учен Брадли Голдстейн.

"За щастие, много хора, които имат променено обоняние по време на острата фаза на вирусната инфекция, възстановяват обонянието си в рамките на следващите една до две седмици. Но има и такива, при които това не се случва", допълва той. "Трябва да разберем по-добре защо тази подгрупа пациенти продължава да има постоянна загуба на обоняние в продължение на месеци след заразяването".

За целите на проучването експертите анализират назални проби, взети от 24 пациенти, като девет от доброволците страдат от дългосрочна загуба на обоняние след КОВИД-19.

Оказва се, че продължава възпалителен процес въпреки липсата на SARS-CoV-2. Освен това е намалял броят на невроните, отговарящи за обонянието, вероятно поради увреждане на деликатната тъкан от продължаващото възпаление.

"Откритията са поразителни", казва Голдстейн. Находката "почти наподобява някакъв автоимунен процес в носа".

Според него изучаването на увредените места и на видовете клетки е ключова стъпка към разработването на лечение. Специалистът споделя, че изследователите са окуражени от факта, че невроните изглежда все пак са запазили известна способност за възстановяване, дори и след продължителна имунна атака.

Брадли Голдстейн казва, че резултатите от това проучване биха могли да са полезни и за допълнителни изследвания на други симптоми на дълготрайния КОВИД-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари