Учени обявиха, че са открили ваксина срещу COVID-19

1
Ваксината е истинска. Ние сме я тествали няколко пъти, заявиха учените
Ваксината е истинска. Ние сме я тествали няколко пъти, заявиха учените

Екип от нигерийски учени обяви откриването на превантивна ваксина срещу новия коронавирус, съобщиха местните медии, цитирани от "Анадолската агенция" и Агенция "Фокус".

"Удовлетворени сме да доставим решение за такава глобална пандемия. Ние сме готови да направим всичко възможно и да превърнем ваксината в реалност", коментира ръководителят на изследователската група за COVID-19, д-р Оладипо Колаволе.

"Ваксината е истинска. Ние сме я тествали няколко пъти. Тя е насочена към африканците, но също така ще работи и за други раси. Ще работи. Това не е фалшива новина. Това е резултат от решителността ни. Отне ни много научни усилия", каза Колаволе пред репортери в университета „Аделеке“ в нигерийския щат Еда в петък.

"Популацията на тези, които се нуждаят от ваксини, е повече от тази, която се нуждае от лекарства. Ето защо изследванията бяха насочени към ваксина", отбеляза той.

Колаволе каза, че неговият екип е работил много върху генома на вируса от проби от цяла Африка, за да подбере най-добрите потенциални кандидати за ваксина. Той добави, че ще са необходими минимум 18 месеца, за да се пусне ваксината за широко приложение, поради голямо количество изследвания, анализи и одобрения, изисквани от медицинските власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари