Британски учени ще смесят две ваксини срещу коронавирус

0
Целта е да се провери дали ще осигурят по-добра имунна защита на ваксинирания
Целта е да се провери дали ще осигурят по-добра имунна защита на ваксинирания Снимка: iStock

Целта е да се провери дали ще осигурят по-добра имунна защита

Учените във Великобритания планират започване на нови тестове с ваксините срещу Covid-19. Целта е да се провери дали два различни вида ваксина могат да осигурят по-добра имунна защита от две дози от един вид, съобщи Би Би Си, предава вестник СЕГА. Първите клинични изпитвания с две ваксини ще започнат през януари. Новината съвпадна със стартирането на първата масова ваксинация срещу Covid-19 в света, чието начало е именно във Великобритания.

Опитите могат да започнат веднага щом още една ваксина бъде одобрена от регулаторите, както вече се случи с ваксината на Pfizer/BioNTech. Очаква се това да бъде препаратът на Оксофордския университет и AstraZeneca. Той работи по малко по-различен начин, което го прави добро допълнение към този на този на Pfizer, твърдят учените.

"Досега никой не е правил такъв опит и тъй като ще имаме на разположение две безопасни ваксини, трябва да осъществим проучването, за да видим дали ще доведе до по-силен имунен отговор“, каза Клайв Дикс, заместник-координатор на работната група.

Ваксината на Pfizer използва малко количество генетичен код от вируса, за да научи тялото как да се бори с инфекцията, докато оксфордската ваксина е разработена на основата на генетично модифициран вирус, който няма да причини инфекция, но носи информация за това как вирусът да бъде победен.

На доброволците ще бъде дадена първо доза от едната, а след няколко седмици и от втората ваксина. Надеждата на учените е, че това ще накара имунната система да предизвика два отговора - антитела и Т-клетки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари