Учени: Ню Йорк може да потъне заради небостъргачите си

1
Общата маса на повече от 1 милион сгради в Ню Йорк е 764 милиарда килограма
Общата маса на повече от 1 милион сгради в Ню Йорк е 764 милиарда килограма

Общата маса на повече от 1 милион сгради в Ню Йорк е 764 милиарда килограма

Учени от САЩ стигнаха до извода, че Ню Йорк потъва под тежестта на своите небостъргачи. Изследването е публикувано в списание Earth's Future. Служители на Геоложкия институт на САЩ и Университета на Роуд Айлънд стигат до извода въз основа на сателитни данни, като моделират геоложки модел на града, информира bTV.

Резултатите от симулацията показаха, че Ню Йорк потъва със скорост от 1-2 милиметра годишно. Не е много, но някои части на града потъват много по-бързо. Следователно деформацията на почвата може да се превърне в проблем не само в крайбрежните райони.

Те установяват, че почвата е податлива на налягане.

В това ново проучване учените изчисляват, че общата маса на повече от 1 милион сгради в Ню Йорк е 764 милиарда килограма. След това те разделят града на мрежа от квадрати с размери 100 на 100 метра и преобразуват масата на сградата в налягане, регулирано от гравитацията.

Техните оценки включват само масата на сградите и тяхното съдържание: изследователите не са включили теглото на пътищата, тротоарите, мостовете, железопътните линии и други павирани площи в Ню Йорк. Анализът на тези данни показа, че почвата, богата на глина и изкуствен насип, е особено податлива на слягане.

По-еластични почви се връщат обратно след строителството, докато скалната основа, върху която са закотвени много небостъргачи, не се движи толкова много. Изследователите предупреждават, че нарастващата урбанизация, включително отводняването и изпомпването на подпочвените води, може само да изостри проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари