Учени наблюдават ръст на случаи при "братовчед" на Омикрон

1
Варианти на Омикрон са свързани генетично, но всеки от тях се отличава с мутации, които биха могли да променят поведението му
Варианти на Омикрон са свързани генетично, но всеки от тях се отличава с мутации, които биха могли да променят поведението му

Според СЗО няколко държави съобщават за неотдавнашно увеличение на подварианта, известен като ВА.2.

Силно заразният вариант Омикрон на вируса SARS-CoV-2, чиято най-разпространена форма е известна като ВА.1, понастоящем е причина за почти всички коронавирусни инфекции в световен мащаб. Сега обаче учените наблюдават ръст на случаите, причинени от близък "братовчед", известен като ВА.2, който започва да изпреварва ВА.1 в някои части на Европа и Азия. Това предаде Ройтерс, цитирана от News.bg

ВА.1 съставлява 98,8% от секвенираните по света случаи, подадени в публичната база данни за проследяване на вируси GISAID към 25 януари. Според Световната здравна организация обаче няколко държави съобщават за неотдавнашно увеличение на подварианта, известен като ВА.2.

В допълнение към ВА.1 и ВА.2 СЗО изброява два други подварианта под шапката на Омикрон: ВА.1.1.529 и ВА.3. Всички те са тясно свързани генетично, но всеки от тях се отличава с мутации, които биха могли да променят поведението му.

ВА.2 е отговорен за приблизително 82% от случаите в Дания, 9% във Великобритания и 8% в Съединените щати, въз основа данни от GISAID .

Според някои анализи ВА.2 може да е дори по-заразен от вече изключително заразния ВА.1, но досега няма доказателства да избягва защитата от ваксините.

Датските здравни служители оценяват, че ВА.2 може да е 1,5 пъти по-заразен от ВА.1, въз основа на предварителни данни, въпреки че вероятно не причинява по-тежко протичане на заболяването.

В Англия предварителният анализ на проследяването на контактите от 27 декември 2021 г. до 11 януари 2022 г., извършен от Агенцията за здравна сигурност (HSA), показва, че предаването по домовете е по-високо сред контактите на хора, заразени с ВА.2 (13,4%), в сравнение с други разновидности на Омкрон (10,3%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари