Подвариант на "Омикрон" се вихри в 57 страни

0
Възможно е той да се окаже още по-заразен от оригиналната версия
Възможно е той да се окаже още по-заразен от оригиналната версия Снимка: iStock / Getty Images

Подвариант на варианта Омикрон на коронавируса е открит в 57 страни

Това съобщи Световната здравна организация (СЗО), като е възможно той да се окаже още по-заразен от оригиналната версия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Омикрон се превърна в доминиращия вариант на коронавируса след откриването си в Южна Африка преди десет седмици. В седмичния си епидемиологичен бюлетин, публикуван снощи, СЗО обяснява, че вариантът, откриван в 93 на сто от пробите, има няколко подварианта - БА.1, БА.1.1, БА.2 и БА.3. От тях първите два са идентични на 96 на сто с оригинала.

Констатира се обаче явно увеличение на броя на случаите на варианта БА.2, който съдържа множество мутации, различни от оригиналната версия, особено в протеиновия "шип", отговарящ за проникване в човешките клетки.

До момента проби от варианта БА.2 са били предоставени от 57 страни. В някои от тях този подвариант вече съставлява над половината от изследваните проби на Омикрон.

СЗО заяви, че все още не се знае достатъчно за разликите между подвариантите на вируса и призова да се извършат изследвания за качествата на варианта, включително заразност, тежест на предизвикваното заболяване и способността му да заобикаля имунната защита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари