Учени: Две дози ваксина на Pfizer/BioNTech не стигат

1
Повече от четири милиона израелци са си направили подсилваща ваксина
Повече от четири милиона израелци са си направили подсилваща ваксина

Повече от четири милиона израелци са си направили подсилваща ваксина

Ново израелско проучване, публикувано в Nature Communications, показва, че вероятността хората, ваксинирани с две дози от ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech през януари и февруари да се заразят с вируса през юли, е с 51% по-голяма в сравнение с тези, които са били ваксинирани през март или април.

Екипът от изследователи от KI Institute работи с лекари от KSM Research and Innovation и използва данни, предоставени от Maccabi Health Services, за да проведе ретроспективно кохортно проучване, сравняващо честотата на пробивните инфекции и хоспитализациите, свързани с COVID-19, между хората, ваксинирани в началото на кампанията в страната, и тези, ваксинирани към по-късните етапи. Проучването включва повече от 1,3 милиона записа, информира БГНЕС.

Както е отбелязано, рискът от заразяване е бил значително по-висок за хората, които са били ваксинирани по-рано, с допълнителна тенденция за висок риск от хоспитализация. Резултатите, според изследователите, са в съответствие с други проучвания по темата, които показват спад в нивата на антителата и съединенията на имунната система след четири до шест месеца.

Освен това възрастта на хората не е оказала влияние върху отслабването на ваксината, което означава, че ваксината е отслабнала за всички, а не само за по-възрастните хора.

"Според проучването ефективността на ваксината отслабва еднакво за всички", казва д-р Барак Мизрахи, изследовател за института KI, който е ръководител на проучването.

Израел предприе политика за поставяне на трета инжекция на всички лица над 12-годишна възраст, за разлика от много други държави и препоръката на Световната здравна организация да се поставя трета инжекция само на хората с най-висок риск от заразяване с вируса или развитие на сериозно заболяване.

Повече от четири милиона израелци са си направили подсилваща ваксина. Резултатите са, че процентът на заразяване е намалял значително.

Мизрахи обясни, че ваксината отслабва с отдалечаването от първоначалната втора доза, което означава, че хората, ваксинирани през януари, са били по-застрашени от заразяване с коронавируса, отколкото хората, ваксинирани през февруари и т.н.

Проучването е направено, когато щамът Делта обхваща цялата страна и мнозина смятат, че този вариант може да е причина за повишения брой инфекции в Израел. Мизрахи заяви, че проучването показва, че вариантът вероятно е бил по-малък фактор, отколкото се предполагаше - въпреки че това все още не е потвърдено.

Мизрахи каза, че на този етап е трудно да се каже дали третата доза ще работи по-дълго. В различни проучвания са започнали да се събират много предварителни данни, които показват, че антителата отслабват и след третата инжекция. Въпреки това той каза, че нивото на антителата не е единственият фактор, когато става въпрос за имунитет. Длъжностните лица ще трябва да наблюдават дали инфекциите ще започнат да се увеличават и след това да определят съответната политика на ваксиниране, каза Мизрахи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари