Една доза от ваксината на „Пфайзер“ дава 85% защита

0
Това позволява втората доза да бъде забавена и да се постигне по-голям обхват при имунизацията
Това позволява втората доза да бъде забавена и да се постигне по-голям обхват при имунизацията Снимка: © Getty Images/Guliver

Това позволява втората доза да бъде забавена и да се постигне по-голям обхват при имунизацията

Една доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ дава 85% защита срещу коронавируса, сочи ново проучване, проведено в Израел, предава bTV.

От компанията многократно уточниха, че за да се постигне висока ефективност на препарата са нужни и двете дози от него поставени в интервал. Според клиничните изпитвания на ваксината, единичната доза е с ефикасност от 52,4%, докато след втората доза тя се качва до 95%.

Въпреки това във Великобритания, например, взеха решение да увеличат интервала между първа и втора доза при поставянето на „Пфайзер“, за да има по-голям обхват ваксинационната кампания. В момента втората доза се поставя до 12 седмици след първата.

От компанията не подкрепят тази идея, тъй като подобно дозиране не е минавало клинични изпитвания.

Екип от учени в Израел, където масовата имунизация е най-успешна и се извършва точно с ваксината на „Пфайзер“, е установил, че ефикасността е изключително висока точно преди да бъде поставена втората доза от препарата. Проучването е публикувано в престижното медицинско издание „Лансет“ и е направено сред повече от 9000 ваксинирани медицински лица.

Откритието сочи, че ефикасността на ваксината се увеличава с времето. След около две седмици е изключително високо, а между две и четири седмици достига 85%.

От „АстраЗенека“ също проведоха подобни клинични изпитвания на своята ваксина. При тях ефикасността на една доза е 76% след първите 22 дни. Пациентите, получили две дози в интервал то 12 седмици имат защита от 85%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук