Руски токсиколог посочи най-ефективната защита срещу Омикрон

1
Коментар на д-р Алексей Водовозов
Коментар на д-р Алексей Водовозов

Коронавирусният щам omicron се различава от други известни мутации на SARS-CoV-2 по високата си степен на инфекциозност.

Доктор-токсиколог Алексей Водовозов разказа пред радио Sputnik за особеностите на този подвид на коронавируса, както и коя е най-добрата защита срещу него.

Специалистът отбеляза, че щамът омикрон е доста заразен, така че от него могат да се разболеят както тези, които са имали коронавирус, така и тези, които са били ваксинирани, пише Zdrave.to.

Ако сте боледували от предишните щамове на коронавирус, това на практика не дава защита срещу омикрон. Ваксинацията с две дози от ваксината показва по-добър резултат от вече карано заболяване. Но, за съжаление, дори и такива показатели за защита срещу омикрон са по-ниски, отколкото защитата, която даваха ваксините срещу щама "делта". Срещу "делта" всички ваксини действаха много добре", каза докторът.

Той добави, че най-ефективната защита в момента е хибридният имунитет.

Хибридният имунитет се оказа десет пъти по-ефективен срещу омикрон. Хибридният имунитет е комбинация от минало заболяване и ваксинация и във всяка комбинация. Според информацията, с която разполагаме днес, това най-вероятно е най-ефективната защита от "омикрон"".

По този начин ваксинацията е необходима както за тези, които са боледували от коронавирус, така и за тези, които са успели да избегнат инфекцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Сине, не тичай след всяка фуста в Шотландия сме...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари