Цигани от Русенско тормозят старци да им купуват айфони

0
Цигани от Русенско тормозят старци да им купуват айфони
Снимка: vestnikataka.bg

Роми масово прилъгват старци в столицата да им купуват на изплащане последен модел мобилен телефон iPhone 5 за своя сметка, който после остава за мургавите измамници, пише "Телеграф", позовавайки се на прокуратурата. От месец районните полицейски управления в София буквално са засипани от жалби на ощипани хора.

До този момент има около 100 оплаквания. Оказало се, че измамата въртят 12 роми от Плевенско и Русенско, които досега са продавали незаконни цигари. Те прилагали един и същ номер. Основното било да омилостивят жертвата, за да й развържат кесията. Циганите, сред които имало и жени, висели на Женския пазар. Заговаряли пенсионерите и от дума на дума го питали дали телефонът е на тяхно име. После ги призовавали да направят добро - "Познавам едно дете инвалид, на което дните му са преброени. Голяма трагедия. Последното му желание е да има модерен телефон с игри, да може поне малко да се разсейва. Можеш ли да вземеш телефон на изплащане, а ние ще ти покриваме вноските?". Това била основната версия.

Мургавелците обещавали между 50 и 100 лева бонус. После увещавали жертвата да отидат до някоя близка кръчма, където "поливали" сделката. След това - с такси до офис на мобилен оператор. Преди да се пристъпи към закупуване на телефона, измамниците сюрпризирали пенсионера, че до този момент заради почерпката са направени големи разходи и той трябва да ги покрие. Така още преди сделката за телефона пенсионерите ставали и кредитополучатели. Сумите били от по 600-800 лв.

Камерите от офисите на мобилните оператори са заснели случващото се. Възрастният човек седи безпомощно на столчето, а грамаден ром стои над главата му и дружески го потупва Нарича го на галено име и демонстрира изключителна близост. Единствено циганинът договаря условията, като умишлено поръчва всички възможни екстри в телефона от 1536 лева да бъдат включени в офертата. Накрая ромът плаща първата вноска, прибира скъпия пакет, а за пенсионера остават документите. При разследването се оказало, че в тях е посочен несъществуващ адрес за кореспонденция. Така връзката с измамниците тотално се късала.

Дори и след покупката измамниците продължавали с "източването". Те приласкавали човека - "Дядо, ти си много добър човек. Хайде да отидем до Халите, за да ти купя кяквото си харесаш за ядене", задължително предлагал мошеникът. Щом влизали там, мургавелчото се "изпарявал" и едва тогава възрастният човек се усещал, че е станал жертва на измама.

Напоследък ромите се насочвали и към по-млади хора с лабилна психика. Ако разберат, че човекът се е лекувал в психиатрия, задължително го атакуват", обясняват разследващите.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари