Турция заплаши, че започва военна операция в Сирия всеки момент

0
От поне 10 дни Анкара трупа войници в граничните райони със Сирия и възнамерява да атакува частите на правителството в Дамаск
От поне 10 дни Анкара трупа войници в граничните райони със Сирия и възнамерява да атакува частите на правителството в Дамаск

До заканите на президента Ердоган се стигна, след като преговорите между Русия и Турция се провалиха.

От поне 10 дни Анкара трупа войници в граничните райони със Сирия и възнамерява да атакува частите на правителството в Дамаск.

"Офанзивата в Идлиб е само въпрос на време. Няма да оставим Идлиб на режима в Сирия. Те не разбират колко силно сме решени".

С тези думи пред парламента на Турция Реджеп Ердоган приближи ситуацията в Сирия до развой, който никой не иска. Директна атака на турксата армия срещу частите на Башар Асад в Северна Сирия. Ердоган казва, че турксата армия е готова. "Подготвихме всичко необходимо сами да свършим работата. Като всяка операция на нашата армия, тя може да започне във всеки един момент", допълни държавният глава.

В последните седмици правителствените части в Сирия атакуват бунтовниците в Идлиб и около Алепо. Те са подкрепяни от руска авиация. Турция иска тази офанзива да спре. Част от бунтовниците са подкрепяни от Анкара, а боевете тласкат нови бежанци към Турция. Анкара и Москва преговаряха два дни в търсенен на решение.

 „На преговорите не намерихме крайно решение как да приложим условията на договорката между президентите Путин и Ердоган за Идлиб. Нови условия не сме поставяли, искаме да се спазва вече договореното", коментира външният министър на Русия Сергей Лавров.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече евентуална турска военна операция "най-лошият възможен сценарий". Руснаците, обаче твърдят, че Турция не е изпълнила това, за което се разбраха Ердоган и Путин. Според Москва терористичните групи в Идлиб така и не са се отделили от подкрепяните от Турция бунтовници, а договореното спиране на огъня не се отнася до тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари