Турция обвини четирима български полицаи в убийство

0
Турция обвини четирима български полицаи в убийство
Видео: Станимир Въгленов

Бившият граничен полицай Михаил Цонков и тримата действащи служители на МВР Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са обвинени в убийството на турския рибар Ялчин, делото се води в тежкия наказателен съд в Кърклареле.

Това стана ясно преди минути, след като в районния съд в Бургас на четиримата им бе връчен обвинителен акт по изпълнение на съдебна поръчка от РТурция.

"Имате седемдневен срок да се запознаете с обвиненията и да решите дали ще давате обяснения. След това материалите ще бъдат изпратени в правосъдното министерство ,а от там в Турция", заяви районният съдия Георги Иванов, цитиран от 24 часа.

Защитата на четиримата обвиняеми обаче поиска повече време за запознаване с обвинителния акт и изготвяне на защитна стратегия. Съдът определи датата 14 април, на която граничарите ще дадат обяснения.

Михаил Цонков /в дясно/ и бившия му колега Живко Петков в съдебната зала.

С викове "Браво, Мишо" и "Герой" бе посрещнат Цонков на излизане от Съдената палата. Пред сградата бе организиран протест в негова защита и на тримата му колеги.

Николай Костов /крайният вдясно/ е сред тримата действащи служители на МВР.

"Притеснявам се, разбира се. Но съм благодарен на всички, които ме подкрепят", сподели Цонков.

Цонков / в средата/ и колегите му влизат в съдебната зала.

Освен в убийство, четиримата българи са обвинени в нанасяне на две телесни повреди и увреда на имущество.  Засега няма искане за екстрадиция на българите, потвърдиха адвокатите на четиримата Росен Кожухаров и Станко Кралев.

Патриотично настроени бургазлии очакваха граничарите с развети знамена пред сградата на Съдебната палата.

Мотив делото да се води в Турция бил фактът, че инцидентът, който е от преди 9 г. , е станал в турска гемия, което се води турска територия.

Цонков бе посрещнат като герой след връчването на обвинителния акт от съда в Кърклареле.

На 17 април 2008 г. катер на Гранична полиция засече турски плавателен съд с трима рибари на борда в наши териториални води край Резово. Последва схватка на турската гемия, при която фатално бе прострелян Ялчин Ерджан. Изстрелите са произведени от оръжието на Цонков.

След близо 2-годишен процес в България разследването бе прекратено.  

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари