Турция и Германия са във война

0
Арестът на един германски журналист в Истанбул стана причина за дипломатическа война между двете държави
Арестът на един германски журналист в Истанбул стана причина за дипломатическа война между двете държави Снимка: БГНЕС

Арестът на един германски журналист в Истанбул стана причина за дипломатическа война между Германия и Турция.

Кореспондентът на в. „Ди Велт“ Дениз Ючел бе задържан в средата на февруари в Истанбул по обвинение в разпространение на терористична пропаганда. Той е 151-ият арестуван журналист в Турция от 15 юли 2016 г. насам. И първият германски кореспондент, задържан от турските власти. 149 вестника, радиостанции и телевизии бяха спряни от неуспелия пуч до днес, а на 775 журналисти е отнета акредитацията, пише 24 часа.

Ючел бе арестуван в средата на февруари, а в понеделник турски съдия постанови оставането му в предварителен арест до свикване на процес. Това може да отнеме 5 години. Обвиненията, които са му отправени пък, се наказват с до 10 години затвор. Тази седмица в 11 германски града се състояха многохилядни демонстрации пред турски представителства и консулства с искане на свобода за Ючел.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще направи всичко възможно за освобождаването му, а редица германски политици открито заявиха, че докато Ючел е в ареста, планираното посещение на турския президент Ердоган в Германия не може да се състои.

Дипломатическите отношения между Германия и Турция са пред точка на замръзване и след като властите в град Гагенау отказаха да позволят на турския министър на правосъдието да държи реч пред местни турци в четвъртък. Редица турски политици са на обиколка в Германия, вербувайки местни турци да гласуват за промяна на конституцията, така че Ердоган да получи повече права. Референдумът ще се проведе на 14 април.

Ако Германия иска да работи с нас, трябва да се научи как подобава да се държи с турски представители“, заяви в небивало остро обръщение турският министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу. В същото време посланикът на федералната република в Анкара бе извикан за обяснения в кабинета му.

Ако това отношение продължи да е такова, ние ще отвърнем на удара. Помислете си за последствията. Това е нашето послание към вас“, заяви турският външен министър. Дипломатическата война бе възприета с крайни емоции и от немалко турци в Германия. Тази сутрин залата, в която трябваше да държи реч съдебния министър на Турция, бе евакуирана заради заплаха за бомба.

Заради забраната да държи реч в Германия, турският министър на правосъдието Бекир Боздаг се върна обратно в Турция директно от летището. „Точно Германия, която проповядва за спазването на човешките права и демокрацията да забранява политически събирания е недопустимо“, заяви той. Боздаг отказа да се срещне и с колегата си Хайко Маас, с когото трябваше да обсъди съдбата на журналиста Ючел. Междувременно забрана за политически речи в града получи и турският министър на икономиката, който тази седмица е очакван в Кьолн.

Все още не е ясно дали ще се състои и планираното посещение на турския президент Ердоган в Германия, с което той също искаше да вербува германските турци да гласуват за промяна в конституцията. Заместник-председателят на управляващия ХДС Армен Лашет заяви: „Докато германски журналист е държан без основание в турски затвор, посещение на президента е нежелателно.“

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари