Зеленски и Ердоган обсъдиха войната в Украйна и зърнената сделка

0
Турският президент се срещна с украинския си колега в Истанбул
Турският президент се срещна с украинския си колега в Истанбул

Турският президент се срещна с украинския си колега в Истанбул

Турският президент Реджеп Ердоган се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски в Истанбул на преговори, засягащи хода на войната с Русия, черноморската зърнена сделка и засилването на сътрудничеството в отбранителната индустрия, предаде Ройтерс, като цитира изявления на двете страни.

Според турското президентство срещата е започнала около 16:15 ч. по Гринуич, след като Зеленски посети корабостроителница близо до Истанбул, за да инспектира работата по две корвети, които се строят за украинския военноморски флот.

Турция е член на НАТО и е подкрепяла териториалната цялост на Украйна, но поддържа и топли отношения с Русия и говори често и с двете страни в конфликта, припомня Ройтерс. Очаква се руският президент Владимир Путин също да посети страната след изборите в Русия, насрочени за 15-17 март.

Канцеларията на Зеленски заяви, че дневният ред на срещата с Ердоган е включвал формула за мир, целяща прекратяване на войната с Русия, освобождаването на украински военнопленници, държани от Москва, и както и връзките между отбранителните индустрии на двете страни. В началото на срещата украинският президент заяви в "Екс", че Анкара и Киев трябва да работят заедно за постигането на продоволствена сигурност и сигурност на навигацията в Черно море. Той добави, че Украйна би искала и по-силни отбранителни връзки с Турция и има нужда от помощта ѝ в осигуряването на освобождаването на затворници.

"Интересуваме се от засилване на двустранното сътрудничество и съвместното производство с турски отбранителни компании", каза той, предаде БТА.

Турски дипломатически източник заяви, че Анкара ще потвърди желанието си да сложи край на войната "на основата на преговори", като същевременно подчертае, че продължава да подкрепя териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Според същия източник сред другите точки в дневния ред на срещата в Зеленски е безопасността на корабоплаването на търговските кораби между Русия и Украйна след прекратяването на Черноморската инициатива, от която Русия се отказа през юли миналата година. Това споразумение беше позволило на Украйна безопасно да изнася зърно от черноморските си пристанища, припомня Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари