Цветозар Томов: Изборният ден може да се съкрати с четири часа

0
Не виждам основания за касиране на вота, резултатът ще е същият, заяви членът на ЦИК
Не виждам основания за касиране на вота, резултатът ще е същият, заяви членът на ЦИК Снимка: БГНЕС

Не виждам основания за касиране на вота, защото политическият резултат от изборите няма да бъде различен

Това заяви в "Още от деня" по БНТ Цветозар Томов от ЦИК.

"Отклоненията от изборните резултати, които биха се получили, ако бъдат отстранени тези грешки, което няма как да стане, без да се отворят чувалите, не биха били такива, че да изместят даже един мандат", посочи той.

Не е невъзможно да се отворят чувалите, но е доста крайна мярка, която физически няма как да бъде изпълнена за една седмица - законоустановеният срок, в който ЦИК трябва да обяви резултатите. Писмото на коалиция ПП - ДБ още не е обсъждано от комисията, каза Томов.

"Причината за това сборът от машинните и хартиените гласове да не е точен, е че има грешки в секционните протоколи, които ЦИК няма право да отстрани. По българското законодателство единственият валиден изборен документ, чрез който трябва да се преброят и обобщят изборните резултати, е секционният протокол. Разликата в числата не произтича от това, че не сме видели, а че има грешки, които не могат да бъдат отстранени".

Основният проблем е в смесеното гласуване и ако искаме да осигуряваме на хората възможност за машина, и за хартиена бюлетина, би трябвало да се направят специализирани секции за двата вида гласуване, смята Томов.

"Това рязко ще намали грешките в протоколите, защото комисиите няма да бъдат претоварени и няма да им се налага да се справян един доста по-усложнен протокол. Ако протоколите са два, няма да има толкова грешки".

Проблемът не е с хартиената бюлетина, а с начина, по който организираме обработката на изборните резултати, посочи още Цветозар Томов. Проблем може да се търси и в провеждането на обучителните процедури на секционните комисии, както и в това, че в последния момент има много смени и в комисиите влизат неподготвени хора.

"Не може да се търси умисъл в огромния процент от хора, които работят в СИК, ние трябва да уважаваме техния труд. Знаете би какво бих искал да променя, ако мога? Продължителността на изборния ден. Трябва да се намали според мен, спокойно с поне три-четири часа. Тези хора няма да бъдат толкова преуморени, когато приключи изборният ден и когато трябва да обработват изборните резултати. Надявам се проблемите на тези избори да станат предмет на широко обществено обсъждане до местните избори да си дадем сметка, че няма да можем да ги проведем чисто, ако няма някои промени в законодателството."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари