Михаил Константинов: Катастрофа би било касиране на изборите в София

0
"Откакто въведоха машините, изборната процедура тотално се обърка", коментира дългогодишният заместник-председател на ЦИК
"Откакто въведоха машините, изборната процедура тотално се обърка", коментира дългогодишният заместник-председател на ЦИК Снимка: БГНЕС

"Откакто въведоха машините, изборната процедура тотално се обърка", коментира дългогодишният заместник-председател на ЦИК

България вече има установена съдебна практика, че когато се установят изборни несъответствия, чиито брой и вид е от естество да промени изборния резултат, изборите се касират, коментира проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на ЦИК.

"Ние сега отваряме чувалите, които не са съхранявани както се съхраняват ценни книги, съхранявани са при метлата на кака Пена чистачката. Виждаме нещо друго и казваме: "Окей, това е резултатът." Пак повтарям, с какво сме сигурни, че това, което броим ние в момента е по-истинско от това, което са преброили секциите. Изобщо, стигне ли се до повторно броене в големи изборни райони, това е катастрофа. Когато става въпрос за някое малко кметство - 100 души, 200 души гласували, там може до последната бюлетина да ги изброите и правилно да ги отчетете. Но когато броите големи масиви от данни - десетки и стотици хиляди бюлетини, а тук бюлетините са, на двамата кандидати примерно някъде около 350 000, няма как да не получите такива фалове. Винаги съм препоръчвал, на времето, когато бях заместник-председател на ЦИК и член, това беше около 20 години. Винаги съм препоръчвал комисиите да си гледат работата и да не се брои повторно. Защото повторното броене много често е катастрофа. Окей, да кажем, че експертите кажат има разлика 5000 гласа и съда трябва да касира изборите. Е, добре отново повтарям, защо секционните комисии да са броили грешно, а експертите вярно? Защо докато са били съхранявани тези документи не като ценни книжа, а като боклук в мазето, защото тогава някой не е пипнал нещо? Разбирате ли колко висящо е това положение. Въпреки всичко, аз пожелавам на нашата изборна администрация и на съда да вземат справедливо решение", заяви проф. Константинов, цитиран от Агенция Фокус.

Подмяна на вота - възможно ли е такава организация за него?

"Аз лично считам, че това е по-скоро теория на конспирацията, но е факт - откакто въведоха машините преди повече от 10 години в България, изборната процедура, бих казал, че тотално се обърка. И то какво се обърка? Не става толкова въпрос за самия резултат, става въпрос, че няма доверие в изборния процес. Половината от хората не вярват на получения резултат, или по-точно, тези, които са загубили - не вярват. Тогава какъв е смисълът от изборите, ако ние няма да сме убедени, че това е резултатът. Така че отново да го кажем - въвеждането на машините в България се оказа изключително вредно, защото то вместо да повиши доверието в изборния процес, срина това доверие до нула. Ето това е вредата от машините", коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Абе
    Куку, гледай си пенсията
  • 1
    6
    до 5
    значи викаш пп-дб са кремълски агенти и манипулираха изборите, та да назначат отроче на ДС?!?
  • 2
    5
    Не е
    виновно машинното гласуване, а че разни т-пунгери и некадърници в ЦИК, които са в нея единствено заради това, че са верни на Кремъл и Задкулисието, а не , че са умни, образовани и честни с което създават хаос и предпоставки за лъжи, манипулации и фалшификации на изборите.
  • 5
    4
    Аз
    Явно професора чака некви кинти от кокорчо!
  • 3
    3
    и що катастрофа?!?
    Аокажат ли се мушенгии, значи изборът не е легитимен и се правят нови, къде е катастрофата?!? Ако е катасрофа в доверието към управляващите, ами то и сега го няма!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари