Цените у нас растат най-бързо от 5 години насам

0
Транспортът, хотелите, ресторантите и сметките за жилището са поскъпнали най-осезаемо
Транспортът, хотелите, ресторантите и сметките за жилището са поскъпнали най-осезаемо Снимка: Юлия Лазарова

​​​​Поскъпването на живота в България през юли е най-сериозното през последните пет години, показват данните на Националния статистически институт, оповестени във вторник.

Потребителските цени през миналия месец са се покачили с цели 3.5% спрямо юли 2017 г., а спрямо юни т.г. увеличението е с 0.7%, което за месечна промяна е значително. 

Прави впечатление, че от всички групи стоки и услуги, които НСИ наблюдава, най-сериозен скок на цените има в транспорта. Пътуването на българина с влак, автобус, самолет е поскъпнало с 9.5% спрямо юли миналата година. С близо 6% повече плащаме за туризъм - за хотели, ресторанти, барове и т.н.  Следващото солидно нарастване е на разходите за т.нар. комунални услуги - ток, вода, газ и т.н. ни струват с 4.9% повече отпреди година. В същото време поддръжката на дома е поскъпнала съвсем леко -  за групата, която статистиката нарича  "Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството",  увеличението е 1.9 на сто.  Този юли цените на хранителните стоки са били с 2.8% по-високи в сравнение с юли 2017-а, а на цигарите и алкохола са отишли с 3.9 процента нагоре, информира вестник "Сега". 

На месечна база, т.е. юли спрямо юли, стоките за трапезата ни са поскъпнали с 0.1%. Чувствителен обаче е ръстът в сферата на развлеченията и културата - с цели 5.6%. В разгара на отпуските по-високи цени - с почти 3%, се отчитат при хотели и ресторанти. Разходите за жилище, вода, ток, газ и други горива се увеличават с 1.3% през юли. Спад има в цените на облеклото и обувките - с 2.8%. Услугите в здравеопазването са спаднали едва с 0.1 на сто.  

Малко странно е, че статистиката е доловила символично поевтиняване на масовия бензин А 95 и на дизела през юли. Странно е, защото който и български шофьор да попитате, ще каже, че цените на автогоривата цяло лято вървят само нагоре.   

По-значително поскъпване на цените се отчита при някои зеленчуци и плодове като цитрусови и южни плодове, ябълките,  лук, чесън и други. Доста значителен е ръстът и при яйцата - с 6 на сто през юли. Хлябът, рибата и маслото са поскъпнали с по над 1%. Поевтинели са зелето - с 23%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) - средно с 18%, зрял боб и леща, картофи (с 10%), захар (1.8%), сладолед ( 8%), кафе, минерална вода, както и алкохол, отчитат още от НСИ.От групата на нехранителните продукти и услуги най-голямо увеличение има при централното газоснабдяване - с 6.2%, и международните полети - с 13 на сто. Топлата вода също е поскъпнала - със 7.6%.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари