Цените на нощувките в Турция скочиха двойно

0
Едноседмична почивка за двама излиза близо 2 500 лева
Едноседмична почивка за двама излиза близо 2 500 лева

Едноседмична почивка за двама излиза близо 2 500 лева

На фона на високата инфлация Турците избират по-кратки ваканции по време на почивните дни около мюсюлманския празник Курбан Байрам, пише турският бизнес всекидневник Икономи, цитиран от вестник "Марица".

Почиващите правят резервации средно за около 5 нощувки за 9-дневния Байрам.

Миналата година едноседмична почивка за двама струваше около 15 000 до 20 000 турски лири, докато цените за подобна почивка сега започват от 35 000 лири, което е около 2340 лв.

Нощувките на местните туристи са намалели заради инфлацията, сподели Хамит Кук от Асоциацията на турските туристически агенции (TÜRSAB).

Повечето хора ще пътуват, за да посетят роднините си по време на този празник или ще почиват в къщи на приятели или роднини, заяви Кук.

Въпреки по-високите разходи, хората все още правят планове за почивка, но за по-кратки престои, уточни Бюлент Сюзер от Егейската асоциация за туристически предприятия и места за настаняване (ETİK).

Цените на хотелите са се увеличили с 80 процента до 100 процента това лято в сравнение с миналата година, според Бюлент Бюлбюлоглу, от Асоциацията на турските хотелиери (TÜROFED).

По-високите цени оказват сериозно влияние върху търсенето от страна и на чуждестранните туристи. За тях Турция остава привлекателна дестинация, тъй като пакетните цени в евро не са сериозно увеличени“, допълни той.

На пазара има огромно ценово разнообразие. Цените на нощувка в 4-звезден ол инклузив хотел започват от 2000 лири (137 лв), според Бюлбюлоглу. „Това са цените за юни. Цените ще се повишат още през юли и август. Добрата новина е, че след началото научебната година от 15 септември цените рязко спадат. Тогава периодът за почивка е най-благоприятен, тъй като времето все още е приятно до края на октомври."

Наемите на бунгала и летни вили също растат. Месечните наеми на такива квартири в дестинациите близо до Истанбул, като провинциите Текирдаг и Одрин, започват от 20 000 лири (1372 лв), докато струват между 80 000 лири (5487 лв), до 1 милион лири в туристическите горещи курорти Бодрум и Анталия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Пешо
    В България щот не са скочили Квито и глупости да пишете Турция си е топ дестинация
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари