Цената на петрола слезе под 63 долара за барел

0
Цените на "черното злато" във вторник се понижават след публикуването на прогнозата на Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA) за възможен ръст в добива на шистов петрол
Цените на "черното злато" във вторник се понижават след публикуването на прогнозата на Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA) за възможен ръст в добива на шистов петрол

Цените на "черното злато" във вторник се понижават след публикуването на прогнозата на Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA) за възможен ръст в добива на шистов петрол.

Сутринта стойността на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures спада с 21 цента - до $62,95 за барел.При закриването на вчерашната търговия контрактите поевтиняха с $0,36 (0,57%) - до $63,16 за барел, информира Money.bg.

Цената на американския еталон WTI с доставка декември на нюйоркската стокова борса в същото време се понижава с 14 цента - до $56,62 за барел.

Натиск върху пазара оказаха прогнозите на EIA, според които добивът на шистов петрол в САЩ през декември ще се увеличи с 80 хиляди барела - до 6,174 млн. барела на денонощие.

От своя страна ОПЕК повиши оценката за ръста на световното търсене със 74 хил. барела на денонощие през 2017 г. и със 130 хил. барела през 2018 година. По този начин глобалното търсене за тази година ще отчете увеличение със 1,53 млн. барела - до 96,94 млн. барела на денонощие

Като цяло петролният пазар има добра фундаментална подкрепа, доколкото запасите от суровината в световен мащаб намаляват, ОПЕК спазва споразумението за съкращаване на добива и смята да удължи неговото действие.

Намаляването на производството е единственият възможен вариант за възстановяването на пазарния баланс и ценовата стабилност, заяви в понеделник генералният секретар на ОПЕК, Мохамед Баркиндо.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари