Петролът се насочва към трета седмица на спад на цената

0
Мерките срещу Covid в Китай и очакваните промени в паричната политика на САЩ са основни фактори за движенията на пазара
Мерките срещу Covid в Китай и очакваните промени в паричната политика на САЩ са основни фактори за движенията на пазара

Мерките срещу Covid в Китай и очакваните промени в паричната политика на САЩ са основни фактори за движенията на пазара

Петролът се насочва към трета седмица на спад на цената, след като засегнатият от блокадите, свързани с коронавируса, Китай натежа на пазара, а Федералният резерв на САЩ сигнализира, че паричната политика ще бъде затегната агресивно, за да се обуздае ускорената инфлация, пише Bloomberg, цитиран от Investor.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate спада до 102 долара за барел тази сутрин, като тази седмица понижението ѝ е с 4%. Най-големият вносител на суров петрол в света наложи серия от блокади, включително в Шанхай, за да се справи с новата вълна на Covid-19. Ограниченията намалиха търсенето на горива и подтикнаха икономистите да свият прогнозите за растеж.

Инвеститорите се подготвят централната банка на САЩ да повиши лихвените проценти бързо. В коментарите си в четвъртък председателят на Фед Джером Пауъл подсказа за значително увеличение на лихвите. Това подкрепи стойността на долара, което направи стоките по-скъпи за притежателите на други валути.  

Петролът остава с над 35% по-скъп през тази година, въпреки неотдавнашната слабост, тъй като последиците от нахлуването на Русия в Украйна продължават да разтърсват пазарите и да възпрепятстват потоците от суров петрол.

Чуват се призиви към Европейския съюз да забрани вноса на руски петрол, което би било в съответствие със стъпките, предприети от САЩ и Обединеното кралство. Подкрепата за цените е свързана и с прекъсванията на доставките от Либия предвид вълната от протести.

Пазарът е неспокоен“, коментира Гао Мингю, главен енергиен анализатор в SDIC Essence Futures Co. „Китайските мерки заради коронавируса, които ограничават търсенето на дизел и бензин, не са ефективно премахнати, отслабвайки както фючърсите, така и спот пазара“.

Шанхай, основният търговски център на Китай, обеща да засили прилагането на мерки за блокиране, с което разочарова, след като имаше очакванията, че Covid огнището е достигнало пика си. Предвид спада, причинен от случващото се, икономисти, анкетирани от Bloomberg, понижиха прогнозите си за растеж на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари