Цената на петрола се стабилизира

0
Стойността на „кошницата” на ОПЕК се задържа около 80 долара
Стойността на „кошницата” на ОПЕК се задържа около 80 долара Видео: NOVA

Стойността на „кошницата” на ОПЕК се задържа около 80 долара

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се покачи леко в понеделник до 80,03 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си. В петък един барел се продаваше за 79,98 долара, информира NOVA.

През последната седмица цената се поддаваше на сериозни флуктуации, тласкана от ОПЕК и опасенията за намалено търсене заради рецесията. По-рано руски представители, които са част от разширението на картела ОПЕК+, обявиха, че нямат намерение да съкращават или увеличават добива.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея). Историческият максимум за „кошницата” на ОПЕК е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от „кошницата” на ОПЕК предходния работен ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари