Цената на парното може да скочи с 25%

0
Основна причина е непрекъснато поскъпващият природен газ на пазарите в Европа
Основна причина е непрекъснато поскъпващият природен газ на пазарите в Европа

Основна причина е непрекъснато поскъпващият природен газ на пазарите в Европа

От 1 януари е възможно абонатите на топлофикациите в страната да плащат с 25% по високи сметки, прогнозират енергийни експерти. Основна причина е непрекъснато поскъпващият природен газ на пазарите в Европа. Вчера цената отново отбеляза рекорд и надхвърли 800 долара за 1000 куб. м. В най-големия газов хъб в Европа – TTF в Нидерландия, котировките достигнаха 801,2 долара. Експерти предупредиха, че при определени условия цената на газа в Европа може още преди края на годината да достигне 1000 долара

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев прогнозира, че при това положение на конюнктурата с газа поскъпването на топлоенергията от началото на следващата година ще е чувствително. Той уточни, че обикновено то представлява 60% от ръста на цената синьото гориво.

Според енергийния експерт Христо Казанджиев няма шанс природният газ през зимата да поевтинее, а освен това парниковите квоти, плащани от производителите на топлоенергия също остават скъпи. По думите му всички тези фактори могат да вдигнат цената и у нас с около 25 на сто.

Шефът на Българския енергиен холдинг (ЕБХ) Валентин Николов каза за „Монитор“, че поскъпването на топлоенергията, което ще трябва да се случи от 1 януари, със сигурност ще е над прогнозираните в началото на септември 20%. Той обаче не се ангажира с точна цифра на скока на парното за бита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари