Цената на курс от Русе до Букурещ скочи на 120 лева

4
Реално трябва да струва 150 лева, смята част от представителите на бранша
Реално трябва да струва 150 лева, смята част от представителите на бранша Снимка: Dunavmost

Цената на таксиметровия превоз От Русе до летището в Букурещ се вдигна на 120 лв. от 1 юни.

Досега русенските таксиметрови фирми возеха пътници на тарифи от 90 лв. до 100 лв.

Според управители на компании, поскъпването на транспорта се налага заради по-високите цени на бензин, човешки труд, застраховки, такси на Дунав мост, поддръжката на колите и др. „Цените не са променяни от 14 години – казаха от ръководството на местна фирма. - Започнахме да изпълняваме курсове до румънското летище през 2007 г. Оттогава всичко поскъпна. Всеки един курс е повече от 6 часа пътуване, има голям трафик и колегите отказват да обслужват на по-ниски цени. Заради ковид ограниченията над 15% от тях се пренасочиха към други дейности, така че и шофьорите намаляха.“

Цената на курса до летището реално трябва да струва 150 лв., смята друга част от представителите на бранша. „Един шофьор, за да извърши трансфер до летището, трябва да стане 2 часа преди да тръгне, да изчисти колата и да вземе клиента. После на границата се чака половин-един час. Два часа път до летището, стават 5 часа. 2 часа на връщане – ето ти 7 часа. Така работният ден се губи в един трансфер до летището“.

Тези сметки направи пред в. „Бряг“ шеф на компания за таксиметрова компания. „Ако цената е 100 лв, една кола на дизел трябва да зареди за 30 лв. поне – изчисли директорът. - 4 лв. е таксата за Дунав мост в България, 3 ерво е в Румъния – дотук 40 лв. За деня шофьорът трябва да получи поне 30 лв. Стават 70 лв. А някаква амортизация на автомобила? А ако е на лизинг – 20 лв. лизинг –стигнахме 90 лв. Да не говорим за винетки в България и в Румъния, билети за паркинг на летището. Така че разходите на една фирма са 90 лв. за един курс за ден. Ако се вдигне цената обаче, ще намалее човекопотокът. А като намалее човекопотокът, затваряш и си заминаваш. Вече 30% от водачите във фирмата ни си смениха бизнеса“.

След като отпаднаха всички ограничения за пътуване от и до Румъния, вече се появиха първите заявки на пътуващи до морето румънци и завръщащи се от чужбина българи. Според ръководители в бранша, около 50% от водачите вече са преболедували коронавируса или са се ваксинирали. И се надяват хората да пътуват по-спокойно и да няма фалирали бизнеси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари