Цената на дизела падна под 2,50 лева за литър

0
Няма изгледи трендът да се обърне, дори може да се очаква още поевтиняване
Няма изгледи трендът да се обърне, дори може да се очаква още поевтиняване

Няма изгледи трендът да се обърне, дори може да се очаква още поевтиняване

Един от основните двигатели на инфлацията - горивата, вече не могат да служат като оправдание за високите цени. От началото на годината бензин и дизел непрекъснато поевтиняват и сега в сравнение с януари литър е с левче надолу. Оказва се, че дори и войната в Украйна не вдига вече цените им, отбелязва вестник "24 часа".

В момента средно литър бензин струва 2,55 лева, а дизелът се продава за 2,47 лева - най-ниската му цена от януари 2022 г. А съвсем доскоро имаше разлика от поне 30 ст. в полза на дизела. За последно той е струвал значително по-евтино от масовия бензин А-95 през 2015 г. Рязкото поевтиняване се обяснява от експертите със затоплянето на времето, защото през зимата на много места дизелът се използва и за отопление, което го оскъпява.

Добрата новина е, че няма изгледи за промяна на тренда. Дори напротив - налице са предпоставки за задържане на цените, че и за поевтиняване. Петролът продължава да пада заради опасенията, че търсенето намалява със забавянето на световната икономика. Американският суров петрол например вече е под 73 долара за барел, а сортът “Брент” е трайно под 80 долара.

Към сравнително евтината суровина трябва да се добавят и намаляващите разходи за производството на горива. След десетилетия на затишие в света отново се строят рафинерии, а съществуващите се разширяват напук на тенденцията за декарбонизация. Според инвестиционната банка RBC Capital Markets световният капацитет на рафинерии ще се увеличи с 1,5 милиона барела на ден тази година и с още 2,4 милиона през следващата. Това се отчита като най-голямото разширение на производството от 45 години, след като то спадна за първи път от 30 г. през 2021-а.

Заради пандемията редица проекти за рафинерии бяха забавени, но сега се пускат в Кувейт, Нигерия, Мексико и Китай. Новите мощности оказват влияние върху разходите за преработка на петрол, което води и до значителен спад в маржовете. Като стандарт при тях се приема, че при рафинирането на барел петрол се извличат към 60% бензин, 30% дизел и 10% са реактивно гориво. През миналата година например маржът при прерабоката е стигнал 65 долара за барел. Според анализаторите това се равнява на цена от 250 долара за барел. Сега обаче маржът е паднал до 32 долара, като ще продължава да се свива още, защото руските рафинерии все още работят с високи темпове въпреки санкциите, изнасяйки за Азия, Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

Рестрикциите при износа от България на продукти, произведени от руски нефт, явно не влияят на цените у нас и те не се покачват, каквито опасения имаше.

Няма и спад в потреблението, сочи изследване на Института за пазарна икономика. Според данните най-много се търси дизелът - продадените количества са между 170 и 220 млн. литра месечно. При бензина потреблението е 50-60 милиона литра.

Има спад на цените, пазарът е спокоен, заяви преди време в интервю за вестника Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация. В момента стойността на горивата по бензиностанциите е като през 2021 г. и в началото на 2022 г.

Според Терзиев обаче, ако преди години дневните колебания при нефта били в рамките на 20-50 цента за барел, то сега - след пандемията и началото на войната в Украйна, се случва в рамките на един ден котировките да се покачват и спадат с по 5-8, дори 10 долара. Това показвало, че може да има и непредвидени промени в цените.

Няма изгледи трендът да се обърне, дори може да се очаква още поевтиняване

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари