Бензинът в България е поевтинял с 13 стотинки за месец

0
Метанът е поскъпнал с близо 50%
Метанът е поскъпнал с близо 50% Снимка: БГНЕС

Бензинът по бензиностанциите в България за изминалия един месец е поевтинял с 13 стотинки за литър (-3,82 процента) с тенденция на поевтиняване

Това показват данните на платформата "Фюело" (Fuelo), цитирани от БТА. Ако на 12 юли бензин А95 се е продавал за 3,40 лева за литър, то днес, 11 август, средната му цена вече е 3,27 лева за литър. Цените по различните вериги бензиностанции у нас днес варират между 3,07 лева и 3,33 лева за литър.

Средната стойност на дизела за последния месец се е понижила с 14 стотинки за литър (-3,94 на сто) - също с тенденция на поевтиняване. На 12 юли литър от този вид гориво се е търгувал за 3,55 лева, докато днес цената е средно 3,41 лева за литър, сочат още данните на "Фюело". На различните бензиностанции дизелът днес се продава между 3,18 и 3,48 лева за литър.

За разглеждания едномесечен период се отчита поевтиняване при пропан бутана с 10,64 процента или 15 стотинки за литър. На 12 юли той е струвал 1,41 лева за литър, докато в момента е 1,26 лева за литър. Цените на отделните бензиностанции в страната днес варират между 1,16 и 1,30 лева за литър.

За изминалия месец метанът е поскъпнал с 1,68 лв./кг (46,15 на сто) с тенденция на повишение на цените, показват още данните на "Фюело". На 12 юли метанът по бензиностанциите в страната е струвал 3,64 лева за килограм, а сега се продава средно за 5,32 лева за килограм. В платформата се посочва за днес в България ценови диапазон 3,72-6,06 лева за килограм.

Междувременно цените на бензина в САЩ спаднаха малко под прага от 4 долара за галон (близо 3,8 литра - бел. ред.) за първи път от над пет месеца - добра новина за потребителите, които се сблъскват с поскъпването на много други стоки от първостепенно значение, предаде Асошиейтед прес.

Американската автомобилна асоциация (ААА) съобщи, че днес средната цена за галон обикновен безоловен бензин е 3,99 долара. Стойностите са се понижили с 15 цента през изминалата седмица и с 68 цента през последния месец, според данните на асоциацията.

По изчисления на "Фюело" в САЩ днес средната цена на бензина е 2,06 лева за литър, а на дизела - 2,71 лева за литър.

Данните на платформата показват, че днес по света най-евтин е бензинът по бензиностанциите в Русия - 1,56 лева за литър, а най-скъп е в Ислания - 4,50 лева за литър. Същата тендения се наблюдава и при средните цени на дизела: най-малко плащат руснаците - 1,62 лева за литър, а исландците го купуват за 4,46 лева за литър.

В Европейския съюз най-евтин е бензинът в Малта - 2,62 лева за литър, а най-скъп е във Финландия - 4,24 лева за литър. И за дизела най-малко плащат малтийците - 2,36 лева за литър, докато финланците го купуват по бензионостанциите на средна цена от 4,20 лева за литър.

Котировките на петрола се понижиха тази сутрин в азиатската търговия на фона на опасенията на инвеститорите, че на пазара ще се появи повече черно злато, но при по-слабо търсене, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, поевтиняха с 53 цента или 0,5 на сто до 96,87 долара за барел. Американският лек суров петрол изгуби 61 цента или 0,7 на сто до 91,32 долара за барел.

БТА припомня, че при актуализиране на бюджета на България депутатите в пленарната зала решиха да има компенсация от 25 стотинки за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли. Мярката ще важи до 31 декември тази година. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.

Отстъпката се предоставя от крайния разпространител чрез намаляване на дължимата от физическото лице сума за плащане. Всеки краен разпространител, регистриран по Закона за данък върху добавената стойност, е задължен да предоставя компенсацията, записа парламентът. Не са задължени да предоставят компенсацията обекти, които работят изцяло на самообслужване, и обекти за времето, в което функционират на самообслужване. Крайният разпространител задължително издава фактура на физическото лице за извършена доставка на моторни горива, за която се предоставя компенсация. Тя се издава заедно с фискалния бон. Във фактурата задължително се посочват идентификационен номер (ЕГН или ЛНЧ) на физическото лице, фигуриращо в талона на моторното превозно средство, и размерът на предоставената компенсация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    darkaveng
    След тази безпрецедентна новина защо Президентът Радев не е разпоредил 7(седем) дена всенародни веселби и чествания? Ами, ако спрем да даваме гориво на усрайна, то с колко ли биха паднали цените? С 1 лев, или повече? Ех, мечти, мечти, но с такива "държавни мъже" - колкото, толкова! Анадънму!
  • 6
    1
    Сп
    Голяма работа е станало, ве вашата ..................... мошеници, нямате наяждане на тая земя...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари