Трябва ли Русия да забрани биткойна?

0
Русия явно се е отказала от плановете си за национална криптоборса
Русия явно се е отказала от плановете си за национална криптоборса

Тъжен ден е, когато Русия бавно либерализира индустрията, докато САЩ се опитват да я заличат

Още една страна се лута, когато става въпрос за блокчейн, пише Инвестор. Русия - войнстващата страна, водена от егоманиак, явно се е отказала от плановете си за национална криптоборса, показва местна информация, изплувала в Twitter чрез Колин Ву от Wu Blockchain. Вместо това страната ще изготви законодателство, което позволява на частния сектор да оперира криптоборси, е заявил членът на Думата Анатоли Аксаков.

Плановете за оперирана от държавата криптоборса са още от 2022 г., горе-долу по времето, когато руският президент Владимир Путин подписа законопроект, забраняващ плащанията с дигитални активи в страната. По това време законодателите и централната банка се намираха в дебат за това дали да се регулират криптовалутите или директно да се забранят (опция, която банката предпочиташе), пише Даниъл Кун в материал за CoinDesk.

Оттогава властите в Русия са обмисляли въвеждането на „експериментален правен режим“, който отваря вратата за използването на криптовалути при сделки за внос-износ, както и назначаването на „специални организации“ със задачата да копаят криптовалути и да обработват международни криптоплащания. Страната също така се заигра с идеята да използва валути като биткойна и стейбълкойните за заобикаляне на международните санкции.

В известен смисъл отказът на Русия от национална криптоборса и възможното разрешаване на строго следени компании да дойдат на нейно място е идеалното олицетворение на необузданата шуробаджанащина, вкоренила се след краха на СССР. Това също така е разбираемо предвид странната позиция на страната по отношение на криптовалутите.

(Публикациите на английски може и да преувеличават това дали Русия някога е искала държавна криптоборса или просто погрешно са разбрани предишните планове на страната да създаде национална агенция, която да лицензира и надзирава криптоплатформите)

Изненадващо е, че една автокрация има противоречив подход към криптовалутите – технология, която функционира, за да премахне посредниците и деспотите. Путин въведе вътрешен капиталов контрол, за да подкрепи слабата рубла, което до известна степен повлия на решението му да забрани криптовалутите. В същото време той гледа към токените в опита си да покаже власт в чужбина. Криптовалутите – по своята същност неуправляеми – е нож с две остриета за страната.

Едва наскоро, изглежда, руските лидери осъзнаха, че използването на криптовалути е на практика неминуемо и е по-добре да налагат регулации, отколкото забрани, както съобщи Анна Байдакова през април. Това е особено вярно, като се има предвид, че Русия на практика е изключена от движената от долара международна икономическа инфраструктура.

Всъщност Олег Огиенко от водещата руска компания за добив на токени BitRiver, похвали последната мярка на финансовото министерство, тъй като това ще „сведе до минимум риска от санкции“. Той също така допълва, че частните криптоборси също така ще „елиминират възможен пазарен монопол“ в страна, известна почти толкова със своите олигарси, колкото с водката си.

Предстои да стане ясно кои точно криптоборси ще могат да оперират и какъв вид вътрешен контрол ще трябва да следват. Руската медия „Известия“ съобщи, че централната банка „вероятно“ ще надзирава платформите (департамент на руското финансово министерство е друг кандидат). Няма нужда да се споменава, че руските криптоборси няма да могат да извършват дейност с американски граждани, както и с голяма част от останалия свят.

И наистина, криптовалутите заемат необичайно място в света на международната политика. От години руските граждани разчитаха на стейбълкойни като тетера (USDT) за движение на пари от и към страната. И все пак, в по-голямата си част, нито САЩ, нито ЕС не са били чак толкова притеснения за използването на криптовалутите за заобикаляне на икономическите им блокади.

Криптовалутите са без съмнение, извънредно и все по-полезни за всеки по света, който търси начин да защити състоянието си от волатилни фиатни пари или правителствени изземвания. И все пак, в същото време индустрията не представлява голяма заплаха за настоящия ред. Криптовалутите имат склонност да обещават твърде много но и да изпълняват твърде малко – особено когато става въпрос за отнемане на властта от държавата.

Блокчейнът, вместо това, стана един от най-мощните финансови инструменти, достъпни за правителствата. Криптовалутите са част от причината защо имаме приблизителна представа колко Неверна Корея изкарва от хакерски изнудвания и интернет атаки и как американските разследващи са успели да проследят наркобароните на дигиталната ера. И макар криптовалутите да представляват само малка частица от данните за международната престъпност, всяко едно престъпление, свързано по някакъв начин с блокчейна, става потенциален източник на информация.

Също така успехът на криптовалутите в това да дават власт на индивида е точно това, заради което са по-малка заплаха като цяло. Дори и Русия накога наистина да е мислела, че криптовалутите може да се използват за масово укриване от капиталовия контрол, то страната не е взела предвид проблемите с потребителския интерфейс и преживяването (UX/UI), които пречат на много хора да се интегрират напълно с криптоикономиката, или как механизмите за включване към криптоикономиката могат да бъдат контролирани.

Криптовалутите може да бъдат изключително мощни за добри или лоши актьори, които искат да заобиколят надзора и които знаят какво правят, но по същество е по-лоша версия на Venmo (американско приложение подобно на Revolut, бел. ред.) за всички останали.

Криптосистемата функционира най-вече като символ – такъв, който заимства много от най-висшите идеали на САЩ за лична свобода и суверенитет.

И така, тъжен ден е, когато Русия бавно либерализира индустрията, докато САЩ се опитват да я заличат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари