Трябва ли да избера нов личен лекар, за да се откажа от сегашния?

0
В случаите, когато здравноосигуреният направи нов избор на личен лекар, пациентът предоставя на новоизбраното джипи извлечение от медицинската документация
В случаите, когато здравноосигуреният направи нов избор на личен лекар, пациентът предоставя на новоизбраното джипи извлечение от медицинската документация

Какъв е редът за избор на нов личен лекар?

В случаите, когато здравноосигуреният направи нов избор на личен лекар, пациентът предоставя на новоизбраното джипи извлечение от медицинската документация (в т.ч. и за проведените имунизации). Извлечение с копия от необходимата медицинска документация се предоставя на пациента при поискване от него от предишния личен лекар, отговаря  Здравето. на читателски въпрос.

Ако желаете, може и сега да видите какви прегледи са ви били извършени през годините чрез т.нар. уникален код за достъп (УКД), с който може да отворите електронното си досие. Ще може да виждате само информация за дейности, извършени от общопрактикуващите лекари, специалисти, стоматолози, лечебни заведения за болнична помощ, лаборатории. Тоест, за отчетени и заплатени дейности на договорни партньори на НЗОК, а не за всички прегледи, които са извършени през годините.

Уникалният код за достъп (УКД) се издава за определен единен граждански номер (ЕГН), като това може да стане във всяка районна здравноосигурителна каса (РЗОК), независимо от местоживеенето. За целта е необходимо да подадете заявление за издаване (по образец). Заявлението може да изтеглите от сайта на НЗОК. Не заплащате за издаването на УКД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари