Услуга на НЗОК разкрива (на всеки) кога сте били на лекар

5
Според касата не става дума за теч на лични данни
Според касата не става дума за теч на лични данни

Според касата не става дума за теч на лични данни.

Данни за всичките медицински дейности, които даден гражданин е използвал през последните 5 години, се оказват леснодостъпни за всеки потребител на сайта на Националната здравноосигурителна каса, съобщава в свой материал вестник ”Капитал”.

Става дума за новата система за справки за отчетни дейности с договорни партньори на НЗОК – с цел да проверите дали, например, дадена болница не използва данните ви, за да източва касата. Там са достатъчни само първо име и ЕГН, за да разберете дали и кога даден човек е бил при личния си лекар или при специалист, дали е бил в болница по клинична пътека, имал ли е амбулаторни или клинични процедури, бил ли е на зъболекар и дали е получавал лекарства, изписани през НЗОК и т.н.

Подробности за диагнозата, лечебното заведение и т.н. се получават само със специален код от НАП и не са общо достъпни, но „Капитал” отбелязва, че и достъпното в момента е достатъчно за изграждането на здравен профил. Няма ограничения на броя заявки, които всеки потребител може да прави, а ЕГН далеч не е най-добре защитената информация у нас (огромният теч от НАП преди няколко месеца съдържаше и единни граждански номера на огромна част от населението – б.р.).

„Освен че подобна информация хипотетично може да създаде различни лични проблеми между партньори, затруднения за намиране на ново работно място или пък работодателят изведнъж да научи, че сред служителите му има редица хронично болни пациенти, данните могат да послужат и на различни финансови институции, администрации и фирми, които също са оператори на лични данни, пише деловият седмичник, като дава пример с възможни преразглеждания на застраховки, които са задължителни при сключване на ипотечен кредит.

Според касата в случая няма теч на здравна информация, защото не се предполага един гражданин да знае ЕГН на друг, а и услугата не предоставя персонализирани лични данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари