Избягвайте като заразна болест тези „ароматизатори“!

0
Тези продукти са токсични за кръвта и сърдечно-съдовата система
Тези продукти са токсични за кръвта и сърдечно-съдовата система

Редом с цялата гама от токсични за човешкият организъм „лекарства“, пробутвани ни от петро-фарма индустрията и тези химикали в хранителната сфера, и тези във всякаква друга среда, навсякъде също ни се предлагат и така наречените „освежители“ на въздуха, или „ароматизатори“.

Тези продукти включват различни видове спрейове/аерозоли, плъгини, пръчици, фитили, ароматизатори под формата на прах и др. за килими и мокети, ароматни свещи, и дори напоени с аромати камъни др. Във все повече страни в „модерния свят“ буквално няма място, където да ги няма – публични и частни тоалетни и бани, във всякакъв вид помещения във всякакви сгради. Обстрелвани сме с химикали всеки път, когато попаднем на затворено изкуствено създадено пространство.

77994ded3a69d50b6d2901688d2d45f5

Потребителите са прелъстявани от умно изглеждащите реклами и така все повече хора започват да ги слагат в почти всички стаи в домовете си, а и дори в повечето случаи са от различни фирми, които съдържат различни химически съставки. Това създава една силно химическа среда, която е абсолютно несъвместима с човека. Лековерните потребители дори могат да увеличат тази си страст по парфюмирания въздух чрез инсталиране на „освежителите“ в колите си.

Лошото от тези продукти идва благодарение на оставените отворени вратички и фаворизираното отношение към химическата парфюмерийна индустрия, като фирми и компании дори не се налага да изброяват всички използвани съставки в продуктите си – те просто пишат „аромати“ на етикетите.

Да, може би щеше да бъде по-лесно и кратко да изброя вредните съставки и да ви напиша „не купувайте тази отрова“, обаче тогава къде щеше да бъде личната преценка и собствено заключение около тази тема?

По никакъв начин, състояние или форма, химическия аромат задвижван с пропан бутан и други токсини не създава свеж въздух във вътрешната среда. Така че този вид реклами са абсолютно измамни. Химическите ароматизатори просто маскират другите миризми. Тези продукти не правят абсолютно нищо за да подобрят състоянието на въздуха, и фактически дори могат да допринесат за развитието на множество заболявания, от главоболие до ускорение на сърдечния пулс и гадене, и това просто го пиша за да се спомене нещо сред всичко друго, което може да ви причини по-сериозна вреда.

преди доста време вече започнаха да излизат доклади за вредите от тези „освежители“ и вече дори по телевизията може да се видят в някои страни да се говори против тези практики. Така например някои истини започват тепърва да стигат до потребителите.

Дори само веднъж седмично да сте изложени на химическите вещества на „освежителите“, се увеличават шансовете да развиете симптоми на астма и общо взето заболявания на белите дробове. Още през 2006 г. в едно изследване се доказа, че хората с висок процент на дихлоробензол в кръвта, са най-често хора, които са изложени на „освежителите“ на въздуха. Тези хора са и по-склонни да изпитат спад в белодробната функция.

Повечето химическите „освежители“ съдържат различни количества от субстанцията „phthalates“, за която се води дълъг международен спор свързан с ефектите върху здравето. Обаче в световни пазарни икономически сили като САЩ, въобще не е задължително да се отбелязва този факт на етикетите на продуктите. Това се прави въпреки, че все още няма направени изследвания за това, какво количество е с вреда за хората, и какво не е. Е, явно това е целта на този по-голям план на СЗО. Един вид всички да сме с ракови заболявания. Така клиентелата за една камара индустрии, хора и организации, и целите на няколко световни доктрини, ще е тотално с уплътнена и подсигурена клиентела, и сигурно развитие на този им план.

Да разгледаме най-после някои от съставките прикрити зад подобни наименования като „освежител на въздуха, ароматизатор на въздуха“ и т.н..

Аерозол с програмиран дозатор

Тези спрейове обикновено се слагат в едно устройство, което работи на батерии и е програмирано, или може да се програмира за да изпръсква на определено време една камара химикали във въздуха. Някои от тези химикали се описват само с едно единствено съкращение и последвал го цифров номер. Трябва да ви бъде ясно , че това е пазарна тактика за прикриване на вредни вещества.

Ацетонът е основната съставка на тези продукти, той е токсичен за кръвта и сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците, дихателната система, нервната система, а и като цяло е токсичен за всички органи и дори кожата.

Бутанът е класифициран за невротоксичен, което означава, че може да причини вреди на централната нервна система.

Изопарафиновите и алифатни въглеводороди също са токсични тъй като въглеводородите са химични съединения, съдържащи само въглерод и водород, вредни за кръвта.

Този вид „ароматизатори“ са едни от тези, от които спокойно може да бягате като видите. Да, просто се обърнете и излезте от това помещение, а ако ви се налага да се върнете помолете отговорния за това да го премахне и отвори прозорците да се проветри.

Помнете, че трябва да избягвате като заразна болест тези спрейове.

Ароматни масла

Най-често се ползват под формата на малки бурканчета изпълнени с течни химикали, които се слагат в пластмасово устройство, което се пъха в ел. контакт, като по този начин се нагрява и изпуска изпарения във въздуха. При колите е нещо подобно.

В някои от тези продукти се намира силициев двуокис, а ако сте изложени на прекомерното му вдишване, като е под свободна форма, може да предизвика силикоза, неизлечимо и необратимо увреждане на белите дробове. Представете си, че ставате миньор със всяко влизане в колата или дома. Да, точно това се случва с вас, когато вдишвате от тези ароматни масла.

Ако вас не ви интересува, какво вдишвате, то помислете за вредите, които причинявате на вашите деца – дори и само да ги возите в колата.

Ароматните масла увреждат много повече от това, което описах чрез други съставки, които се крият зад думи като „аромати“, за които както споменах са оставени малки вратички и екстри. За да ви залъгват с тях.

Дезодоранти за килими и мокети

Някои се предлагат под формата на прах, който разпръсквате по желаната материя и след известно време пускате прахосмукачката да го почистите. В някои марки от тях отново виждаме „съставката“ написана просто с думата „аромати“. Някои от съставките на прахът са втечнен нефтен газ (супер, а? отново пропан-бутан) и изопропанол (отново може да го свържем и с ацетона, както и с други химикали).

Някои от фирмите продаващи тези „освежители“ си пишат, че може да причинят главоболие, сънливост, гадене и загуба на концентрация. С други думи, те направо ви „разказват играта“, да, някои от тези прахове (техните съставки) дори могат да причинят директно смърт, безсъзнание и наркоза.

Това са само част от вредите на „по-свежите химикали“, няма да пиша много за различните фирми и марки поради непознаването на пазара в различните страни. Мога да изброя някои от компаниите, които да избягвате, но няма да са един вид окончателна листа:

Big D Industries;
Waterbury Companies Inc.;
HOSPECO;
Long’s Preferred Products Inc.;
S.C. Johnson & Sons;
Reckitt Benckiser Inc.;
WD-40;
Arm & Hammer.

Някои от тях произвеждат известни марки като Air Wick (на Reckitt Benckiser Group) и тук можете да видите всичките им продукти.

Glade Air (на S.C. Johnson & Sons), тук продуктите им, а по-точно ето тук можете да видите продуктите на марката им Glade.

Други не са ми много известни, но при всички случаи четете етикетите и ако виждате нещо, което не разбирате – просто не го купувайте, а ако виждате нeщо от това, което описах, е, знаете сами процедурата – избягвайте го като „дявола тамяна“.

Най-добре да търсите алтернативни методи, които съществуват под формата на други способи за освежаване. Примерно отварянето на прозорци, използването на сода бикарбонат, плодове и зеленчуци дори вършат работа, просто потърсете не толкова комерсиални методи и ще се изненадате, ако вече не познавате такива, разбира се. Ако пък сте почитатели на технологията – потърсете добри йонизатори с подходящ филтър.

Бележки:

  • Hazardous Materials & Waste Management,’ Nicholas   P. Cheremisinoff, p. 138
  • по материал на silentmenace.com
Източник: ANONYMOUS BULGARIA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари