Топ 10 на токсичните продукти в ежедневието ни

0
Учените бият тревога, че откриват химикали в много от домакинските продукти, които са далеч по-токсични и вредни за здравето, отколкото се смяташе досега. Доброто физическо състояние и самочувствие са резултат не само от диета и упражнения, но се влияят и от опасни съединения
Учените бият тревога, че откриват химикали в много от домакинските продукти, които са далеч по-токсични и вредни за здравето, отколкото се смяташе досега. Доброто физическо състояние и самочувствие са резултат не само от диета и упражнения, но се влияят и от опасни съединения Снимка: БГНЕС

Повечето може да се заменят с екологични алтернативи, безопасни за здравето и за природата

Учените бият тревога, че откриват химикали в много от домакинските продукти, които са далеч по-токсични и вредни за здравето, отколкото се смяташе досега. Доброто физическо състояние и самочувствие са резултат не само от диета и упражнения, но се влияят и от опасни съединения, пише "168 часа"

Известно е, че много от почистващите препарати съдържат вредни химикали. Често забравяме, че има и друга алтернатива. Добре е при всяка покупка на детергенти да се проверява какво съдържат. Съставки като фталати и химически повърхностно-активни вещества влияят неблагоприятно.

Алтернативата: Факт е, че естествените продукти като обикновен сапун за пране, сода за хляб, оцет или лимонов сок, разредени с гореща вода, почистват толкова добре съдовете, колкото и най-често използваните продукти, при това не съдържат токсични вещества. От тази гледна точка, когато е възможно, тяхната употреба е за предпочитане.

Освежители на въздуха

Подобно на почистващите продукти, освежителите за въздух са неизменна част от уюта и приятната атмосфера в офиса или дома, повдигайки тонуса с любим аромат. Наскоро обаче проучване на Калифорнийския университет в Бъркли установи, че при прекомерна употреба, особено в помещения, които не се проветряват често, освежителите за въздух отделят токсични вещества. Някои от тях може да са опасни за здравето, тъй като съдържат етилен и парадихлоробензен (известен опасен химикал), които лесно се разпространяват във въздуха.

Алтернативата: Най-добрият начин за освежаване на въздуха е честото проветряване на помещенията. За ароматизирането им може да се използват натурални етерични масла, кората на цитрусови плодове или уханни цветя. Сега, в края на годината, току-що изпечени коледни сладки ще наситят дома не само с ухания на канела, ванилия и масло, но и ще създадат неповторим уют и празнично настроение.

Омекотители

Използваните при прането омекотители за дрехи ги покриват с тънък слой токсичен химикал като амониева сол. При някои проучвания е установено, че тя може да причини дразнене на кожата, проблеми с дишането и главоболие.

Алтернативата: Да не се използват продукти, които вредят на здравето.

Матраците

Много матраци имат високи нива на потенциално вредно съединение, наречено PBDE (пентабромодифенил етер). Здравните проблеми, свързани с излагането на PBDE, засягат мозъчната тъкан, репродуктивната система и щитовидната жлеза. Това е особено обезпокоително, тъй като хората прекарват една трета от живота си в леглото. PBDEs са забранени в Канада и няколко щата на САЩ.

Алтернативата: При покупка на матраци е добре да се обърне внимание на материалите, от които са направени.

Кутии за храна

Много пластмасови контейнери за съхранение на хранителни продукти съдържат фталати, които при продължителна употреба може да нарушат нормалното функциониране на ендокринната и репродуктивната система, както и да повлияят отрицателно на общото ни неврологично състояние. Пластмасата се разгражда с течение на времето, при което храната може да се замърси с отделените опасни фталатни химикали.

Алтернативата: Да се използват стъклени, порцеланови, керамични или емайлирани съдове. Техният недостатък е, че са по-тежки от пластмасата и лесно се чупят, но пък са безопасни.

Пластмасови бутилки

Мнозина смятат, че към днешна дата пластмасовите бутилки не са толкова голям вредител за околната среда и хората, но в напитките, съхранявани в тях, може да се открият токсични химикали. Това е причината повечето вече да не съдържат BPA (бисфенол А), но едва ли всички производители са еднакво коректни в грижата си за здравето на потребителите.

Алтернативата: При всички случаи е по-добре да се използват стъклени шишета. Затова при първа възможност съдържанието на пластмасовите бутилки трябва да се прехвърля в стъклени.

Консерви

Бисфенол А (BPA), съдържащ се в консервираните храни, е хормон, който може да причини мъжко безплодие, сърдечни заболявания и диабет. Докато някои производители постепенно премахват този химикал, най-добре е да купуваме с повишено внимание консервирана храна.

Алтернативата: Избирайте пресни или замразени храни.

Царевица и соя, известни като ГМО култури

Глифозатът влияе върху имунната система, а културите, в които се открива, са генетично модифицирани (ГМО). Причината е, че тяхната ДНК е променена, за да се противопостави на хербицидите (химикали, които убиват ненужната растителност). Често глифозатните култури са царевица и соя, известни като генномодифицирани култури.

Алтернативата: Налага се да сме внимателни и да избираме само естествени продукти, отглеждани без промяна на ДНК.

Химическо чистене на дрехи

Химическото чистене е удобна услуга, но е добре да се знае, че там се изполва перхлоретиленът. Този химикал е класифициран като вероятен канцероген, който може да увреди черния дроб, бъбреците и централната нервна система. В някои страни се правят опити да се ограничи употребата на перхлоретилен при химическо чистене, но повечето центрове за химическо чистене по света продължават да използват този токсин.

Алтернативата: По-здравословно е да се прибягва до тази услуга само в краен случай.

Незалепващо покритие

Въпреки че незалепващите покрития (използвани в тиганите, тавите, тенджерите) са удобни и практични, те може да не са безвредни. При високи температури политетрафлуоретиленът (известен още като тефлон) отделя токсичен газ, който може да повлияе отрицателно на репродуктивните функции на организма и да причини други здравословни проблеми.

Алтернативата: По-добре е да се избират емайлирани съдове, от неръждаема стомана или чугунени тигани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари