Трима кметове управляваха Русе за един ден

0

Трима кметове управляваха Русе през днешния ден. Ученици от три русенски училища седнаха на кметския стол в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“, в която общинската администрация участва традиционно.

Гости на кмета и на неговите заместници днес бяха възпитаници на МГ „Баба Тонка“, СОУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“ и ПГИУ „Елиас Канети“. Първа на кметския стол седна десетокласничката от училището с изучаване на европейски езици Палмина Дачева. Последваха я Бетина Благовестова от икономическата гимназия и Вероника Димитрова от МГ "Баба Тонка".

Кметът Пламен Стоилов представи пред участниците в инициативата по-важните проекти, които предстои да бъдат реализирани през настоящата година. В срещата се включиха и неговите заместници Данела Шилкова и Страхил Карапчански, както и секретарят на Общината Димитър Генков. Г-н Стоилов призова младите хора да се стремят към високи постижения в образованието си. „Защото посредствените не успяват. От Вас зависи Вашето бъдеще“, допълни той.

Младите хора поставиха въпроси, свързани с младежката безработица, здравеопазването, образованието, изграждането на нови детски площадки и модерна инфраструктура.

Г-н Стоилов разясни, че политиката на Община Русе е насочена към създаване на благоприятни условия за развитие на бизнеса в Русе и региона. „Това означава повече работни места за младите хора, повече данъци от фирмите в общинската хазна и по-висок стандарт на живот за русенци“, уточни кметът. Що се отнася до здравеопазването, учениците бяха запознати от зам.-кмета Страхил Карапчански с реализирането на проекта „Обновяване и оборудване на Комплексен онкологичен център - Русе”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г. Благодарение на него, Русе ще разполага с най-модерния линеен ускорител за цяла Югоизточна Европа.

Що се отнася до образованието, г-н Стоилов уточни, че Община Русе се радва на ползотворно партньорство с Русенския университет и че визията е той да се превърне в модерен научно-изследователски център. На свой ред, г-н Карапчански призова младите хора да не залагат на „копи-пейст“ мисленето, тъй като то не се толерира както в европейските, така и в българските университети.

По въпроса за детските площадки, г-н Стоилов поясни, че вече са ремонтирани и модернизирани 20 детски площадки, а до края на тази година още 40 детски къта ще отговарят на европейските стандарти. Той подчерта, че усилията на Община Русе са насочени и към модернизиране на спортната база в града, с цел връщане на младите хора към спорта. Г-н Стоилов информира младежите, че през месец май се планира да бъде открита многофункционалната спортна зала, която се изгражда в двора на СОУЕЕ, а догодина се очаква да бъде открита и Спортната зала в града. Той допълни, че през следващата година Русе ще разполага и с поне 14км. велоалеи, които ще бъдат изградени по проекта „Интегрирана система за градски транспорт“.

Учениците се срещнаха и със зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров, както и с директорите на дирекциите „Здравни и социални дейности“, „Култура и образование“ и на ОП „Русе арт“. Младежите се запознаха на място с работата на екипите на Доходно здание и на Радио Русе, както и на дирекция „Европейско развитие“.

В края на деня, всички участници в днешната инициатива получиха сертификати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари