Трикове за почистване на загоряла фурна с лимон

0
Лимонената киселина се оказва ефективен и мощен натурален препарат срещу загорели мазнини
Лимонената киселина се оказва ефективен и мощен натурален препарат срещу загорели мазнини

Загорелите фурни, котлони, тенджери и други съдове са един от най-големите кошмари на всяка домакиня

Те изискват много внимание, време и усилия, за да бъдат почистени, без да се увреди тяхната повърхност.

Лимонът е много полезен цитрус, който обаче не се използва само за консумация, но има и други ползи - отличен помощник е в почистването именно на такива загорели повърхности. Лимонената киселина се оказва ефективен и мощен натурален препарат, който дори преборва и тези от магазините, пише Actualno.com

Днес ви представяме лесни трикове, чрез които да почистите фурната си и да я направите като нова без да рискувате нейното надраскване, а и без да губите дълги часове в търкане. Ето и как да го постигнете:

Само с лимон

Почистването само с лимон става, като нарежете няколко резенчета от плода и започнете натъркването с него на загорелите участъци, но това трябва да се случи много скоро след самото зацапване на фурната, преди петната за загорят напълно. Лимонената киселина в случая ще помогне за разграждането на мазнините и по-лесното им почистване впоследствие.

С пара и лимон

Ако не сте имали време да почистите петната скоро след появата им и те вече са засъхнали и напълно изстинали, то може да използвате пара в комбинация с лимона. Първо изстискайте сок от един лимон в купа с вода. Материалът на използваната купа обаче съобразете с това, че тя ще бъде използвана за фурната. Може да замените купата и с тенджера. Поставете във фурната и включете на високи градуси. Изчакайте, докато водата вътре заври и започне да образува пара, която да се разпространи из фурната.

Лимоновата пара ще омекоти залепналите петна и ще разгради мазнините. След завирането на водата оставете няколко минути така и изключете фурната. Премахнете тенджерата от нея, изчкайте още малко време, докато не изстине и използвайте гъба или друга кърпа, за да избършете вече омекналите петна.

С лимон и сода

Лимонът и содата се оказват универсални продукти за почистване, особено в комбинация един с друг. Ако горепосочените методи не спомогнат за премахването на упоритите петна, то на помощ вече идва “тежката артилерия” - лимон и сода. Съставките на двата продукта са силни и ефективни и лесно ще премахнат всички замърсявания и ще направят фурната ви да блести като нова.

За целта използвайте чаша вода, 2 чаши сода за хляб, половин чаша лимонов сок. Разбъркайте всичко в купа и пресипете в бутилка с пулверизатор. Впръскайте в петната и изчакайте няколко минути, след което избършете с гъба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари