Трайчо Трайков оглавява СОС?

0
Трайков като водач на листата на Реформаторския блок влезе под №1 сред сините общинари
Трайков като водач на листата на Реформаторския блок влезе под №1 сред сините общинари Снимка: БГНЕС

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков може да оглави Столичния общински съвет.

Поне натам са се засилили в малкия парламент на София реформаторите, които са втора политическа сила след ГЕРБ с 11 срещу 30 общински съветници. А Трайков като водач на листата на Реформаторския блок влезе под №1 сред сините общинари.

ГЕРБ нямат пълно мнозинство в СОС, макар да не им стига само един общинар в 61-членния съвет. Точно заради това сините решили, че имат шанс техен да е председателят.

„И да не успеем, което е по-вероятно, поне още в първия ден на новия Столичен общински съвет ще си вдигнем акциите. Не може втората сила да не излъчи кандидат", коментира за „Всеки ден" апаратчик от ДСБ.

По-меко настроени от него обаче смятат, че преди да се излъчва кандидат за председателското място, „по-добре за акциите" ще е да се обсъдят нещата с герберите. Логичният политически вариант бил да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ - стария шеф на СОС Елен Герджиков. А сините да се задоволят със зам.-председател. „Разликата между 30 и 11 е голяма", отчитат реалистите.

В групата на РБ в СОС обаче поне половината напирали да се пробва късметът за председателския стол в президиума. Те се обосновавали, че още в първата седмица след местните избори РБ вече се е сдобил с двама председатели на общински съвети в областни градове - в Пловдив и в Монтана.

По-черногледите опонирали, че под тепетата кметът на ГЕРБ Иван Тотев е спечелил на косъм, а в Монтана кмет е кандидатът на сините и това давало право, докато в София картината след изборите е съвсем друга.

„Не трябва да се подминава с лека ръка, че за кмет на София ГЕРБ ни преби от бой. Все пак е от значение, че Йорданка Фандъкова спечели на първи тур с 60%, а нашият Вили Лилков взе едва десетина процента", призна източникът на „Всеки ден" от ДСБ.

Първото заседание на новия общински съвет в столицата ще е в четвъртък. Областният управител Владимир Пенев свика тържествения сбор за 10 часа. Шефът на ОИК София ще обяви официалните резултати от вота за кметове и съветници, след което те ще положат клетва, предвижда дневният ред.

Общинарите трябва да си изберат и шеф на СОС, като ГЕРБ предлага това отново да е Елен Герджиков. А останалите 8 от общо 9-те политически сили в СОС засега не са обявили официални претенции за разпределяне на постовете в общинския съвет.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари