Toyota съкращава производството с 40%

0
Очаква се Toyota да спре временно производствените линии в няколко завода в Япония, както и да забави дейността в Северна Америка, Китай и Европа
Очаква се Toyota да спре временно производствените линии в няколко завода в Япония, както и да забави дейността в Северна Америка, Китай и Европа Снимка: Toyota Motor

Недостигът на полупроводници застигна и Toyota. Най-големият автомобилен производител в света ще свие производството през септември с цели 40 процента, пише Nikkei, цитиран от Money.bg

 Компанията планираше да изкара от заводите си по света малко под 900 хил. автомобила, но броят им е намален до около 500 хил. заради недостига на чипове, както и заради разпространението на делта варианта на коронавируса в Югоизточна Азия, което създава проблеми с доставките и на други компоненти.

Очаква се Toyota да спре временно производствените линии в няколко завода в Япония, както и да забави дейността в Северна Америка, Китай и Европа. През септември 2020 г. компанията успя да произведе 840 хил. автомобила и се радваше на възстановено търсене от страна на потребителите.

Досега Toyota се справяше по-добре от конкурентите си, тъй като имаше значителен запас от чипове. Именно японската компания бе тази, която преди половин век въведе практиката "точно навреме", но след земетресението във Фукушима накара доставчиците си да изградят резерви.

Акциите на Toyota изтриха 4,4% след излизане на новината, при спад от 1,1% за Nikkei 225.

Засега компанията запазва прогнозата си за очаквани продажби в размер на 8,7 млн. за фискалната година, която приключва в края на март.

Междувременно Volkswagen също може да намали още повече производството си заради недостига на чипове, пише Reuters. "Очакваме доставките на чипове през третото тримесечие да останат волатилни", казват от втория най-голям автомобилен производител. "Не можем да отхвърлим възможността за бъдещи промени в производството".

Германският гигант очаква до края на годината ситуацията да се подобри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари